-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokiečių verslui Baltijos šalys svetingos

Po sunkių dvejų metų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje įsikūrusios Vokietijos įmonės jaučia gerėjančią ekonominę situaciją, planuoja investicijas į kapitalą ir darbuotojus. Visgi verslo sąlygos ar situacija darbo rinkoje dar nėra tobula.
Pinigai
Pinigai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos ekonomikos atsigavimas atsispindi ir vokiškų įmonių, įsikūrusių Baltijos šalyse, vertinimuose. Atlikta 97 įmonių apklausa parodė, kad šiemet Vokietijos investuotojai žiūri daug patikimiau į Estijos, Latvijos ir Lietuvos ateitį. Optimistiški yra 2011 metų lūkesčiai – daugiau nei 60 procentų respondentų mano, kad šalies makroekonominė padėtis gerės.

Visgi konkrečios prognozės visose trijose šalyse išlieka atsargios. Daugiau nei pusė apklaustųjų įvertino dabartinę ekonominę situaciją patenkinamai ir trečdalis apibūdino ją kaip blogą.

Įmonės daug optimistiškiau nei šalies ekonominę padėtį vertina savo verslo veiklos rodiklius. Estijoje ir Lietuvoje dauguma įmonių savo verslo rodiklius vienbalsiai įvertina gerai. Latvijoje veikiančios vokiečių kompanijos verslo rodikliais yra iš esmės patenkintos.

Visų trijų Baltijos šalių įmonės, dalyvavusios apklausoje, mano, kad ateinantys metai joms bus sėkmingi – apie 90 proc. įmonių tikisi, kad pavyks tobulinti ir plėsti savo verslą.

„Vokietijos įmonių lūkesčiai, susiję su Baltijos šalių įmonėmis, dėl ekonominės padėties stabilizavimosi rodo aiškiai teigiamas tendencijas. Tačiau prieškrizinis lygis dar nėra pasiektas“,  – teigė Jörg Tumatas, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje (AHK) viceprezidentas.

Įmonių plėtra priklauso nuo verslo partnerių rinkų situacijos, nuo Vokietijos ekonominės padėties. Daugiau nei 90 proc. įmonių pasipelnė iš ekonominio pakilimo gimtinėje ir pernai metais padidino eksporto apimtis į Vokietiją. Daugelis įmonių panašią plėtrą prognozuoja ir šiais metais.

Kas trečia įmonė planuoja naujų darbo vietų kūrimą. Kadangi kvalifikuotų darbuotojų pasiūla rinkoje, palyginti su pernai, įvertinta tik trumputį geriau, prognozuojama, kad darbo jėgos pasiūlos problema bus vis opesnė ir gali būti pagrindinė ekonomikos atsigavimo kliūtis.

Padėtį darbo rinkoje apsunkina aukštas nedarbo lygis, demografiniai pokyčiai bei prognozuojama didėsianti emigracija atsivėrus Vokietijos darbo rinkai.

„Darbo rinka įmonėms – galvos skausmas. Ypač švietimo sistemoje reikalingi skubūs pakeitimai“, – teigia Maren Diale-Schellschmidt, AHK vykdančioji valdybos narė.

Probleminės sritys, kurias pamini vietinės vokiškos įmonės, yra nusikalstamumas, korupcija, viešieji pirkimai, konkurencingumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius