-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija dar metams pratęsė darbo užmokesčio kompensavimo programą

Vokietija nusprendė dar metams pratęsti programą, skirtą padėti įmonėms mokėti atlyginimą darbuotojams, kurių darbo valandos buvo sutrumpintos dėl koronaviruso pandemijos, siekdama išvengti masinių atleidimų.
Vokietija
Vokietija / 123RF.com nuotr.

Kanclerės Angelos Merkel valdančioji konservatorių ir centro kairiųjų socialdemokratų koalicija antradienį susitarė visoms įmonėms, kurioms kreipsis iki metų pabaigos, pratęsti programos vykdymą dar metams (iš viso iki 24 mėnesių).

Taip pat buvo nuspręsta iki metų pabaigos išplėsti finansinę paramą smulkiajam verslui ir sušvelninti bankroto įstatymus, siekiant išvengti bankrotų skaičiaus augimo.

Trumpesnių valandų programa, vadinama „Kurzarbeit“, reiškia, kad Vokietijos vyriausybė padengia maždaug du trečdalius darbuotojų darbo užmokesčio išlaidų, jeigu darbdavys sutrumpina darbuotojų darbo valandas.

Ši schema buvo plačiai naudojama per 2008–2009 metų finansinę krizę ir padėjo išlaikyti dešimtis tūkstančių darbo vietų.

Minėta programa yra viena iš pagrindinių priemonių, kuriomis Berlynas naudojasi siekdamas apsaugoti aukščiausią Europos ekonomiką nuo pandemijos sukelto nuosmukio, ir įeina į 1 trln. eurų vertės vyriausybės patvirtinto paramos paketo sudėtį.

Karantino įkarštyje balandžio mėnesį maždaug 6,8 mln. vokiečių gavo išmokas pagal šią schemą, pranešė federalinė užimtumo agentūra.

Siekdami palengvinti prieigą prie programos, ministrai sumažino reikalavimus, kuriuos įmonės turi atitikti, kad galėtų gauti pagalbą.

Programa pasinaudojo ir tokios Vokietijos milžinės kaip „Lufthansa“, „Volkswagen“ ir BMW.

Prieš pandemiją nedarbo lygis Vokietijoje buvo rekordiškai mažas ir siekė maždaug 5 procentus. Nuo pandemijos pradžios jis pakilo iki 6,4 procento.

Kitos Europos valstybės, įskaitant Prancūziją ir Jungtinę Karalystę, taiko panašias darbo užmokesčio palaikymo programas, skirtas kovoti su pandemijos ekonominėmis pasekmėmis.

Visgi ši programa atsieina valstybėms nepigiai. Kai 2009 metais Vokietijos ekonominė veikla susitraukė 5 proc., į programą buvo įtraukta vidutiniškai 1,1 mln. darbuotojų, o tai Berlynui atsiėjo apie 10 mlrd. eurų.

Ilgus metus išlaikydama subalansuotą biudžetą, Vokietijos vyriausybė pareiškė, kad šiemet planuoja pasiskolinti apie 218 mlrd. eurų, kad galėtų padengti su pandemija susijusias išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius