-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija grasina paduoti JAV į teismą, jeigu Trumpas apmokestins importą

Vokietija gali parduoti Jungtines Valstijas į teismą, jeigu Vašingtonas įgyvendins savo planus apmokestinti importą, likus kelioms valandoms iki kanclerės Angelos Merkel pirmojo susitikimo su Donaldu Trumpu pareiškė Vokietijos ekonomikos ministrė Brigitte Zypries.
Donaldo Trumpo kalba JAV Kongresui
Donaldo Trumpo kalba JAV Kongresui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad“ išvengti žalingo prekybos karo „iš dalies padės sveikas protas ir iš dalies – teismai“, – pareiškė ji valstybiniam radijui „Deutschlandfunk“.

JAV prezidentas, savo užsienio prekybos politiką grindžiantis principu „Pirmiausia Amerika“, yra konkrečiai pareiškęs, kad BMW nustatys 35 proc. importo muitą, jeigu Vokietijos prabangių automobilių gamintoja įgyvendins savo planus dėl gamyklos Meksikoje statybos.

Tai būtų ne pirmas pono Trumpo pralaimėjimas teisme, – teigė B.Zypries.

Jeigu būtų nustatyta, kad JAV importo muitas pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles, „tai būtų ne pirmas pono Trumpo pralaimėjimas teisme“, pareiškė B.Zypries, turėdama omenyje jo įsakus dėl imigracijos ribojimo, kuriuos JAV teisėjai ne kartą yra atmetę.

2016 metais Jungtinių Valstijų prekių importas iš Vokietijos sudarė 107 mlrd. eurų, o JAV prekių eksporto į Vokietiją vertė sudarė 58 mlrd. eurų.

D.Trumpui žadant užtikrinti, kad JAV būtų statomos gamyklos ir kuriamos darbo vietos, JAV prezidento ir jo patarėjų taikinyje atsidūrė didžiosios eksportuojančios šalys, įskaitant Vokietiją ir Kiniją, kurios sulaukė kaltinimų dėl manipuliavimo savo valiuta, kad jų prekės atrodytų pigesnės.

Tačiau Vokietija teigia, kad jos prekės paprasčiausiai yra geresnės, ir sako, kad JAV vertėtų pasistengti gaminti konkurencingesnius produktus.

Kai D.Trumpas pasiskundė, jog Niujorke pamatė daugiau „Mercedes“ markės automobilių, negu „Chrysler“ automobilių Vokietijoje, Vokietijos kanclerės pavaduotojas Sigmaras Gabrielas atkirto, kad „JAV turės gaminti geresnius automobilius“.

B.Zypries pripažino, kad Vokietijos užsienio prekybos perteklius yra „problema“, tačiau pažymėjo, kad Berlynas imasi veiksmų jam sumažinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius