Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija kritikuoja Ispanijai ir Portugalijai suteiktą malonę dėl deficito

Vokietijos centrinio banko vadovas griežtai sukritikavo Europos Komisiją (EK) dėl sprendimo neskirti Ispanijai ir Portugalijai baudų už pernelyg didelius biudžeto deficitus.
Madridas
Madridas / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

„Taisyklių nesilaikymas kažkada turi turėti pasekmių. Mano nuomone, Komisija ir Europos Vadovų Taryba nesielgia pakankamai nuosekliai“, – pareiškė Jensas Weidmannas vokiečių savaitraščiui „Die Zeit“ ir italų dienraščiui „Corriere della Sera“.

Savo sprendimą Briuselis pagrindė tuo, kad šios dvi po finansų krizės atsigaunančios šalys dėjo ir deda daug pastangų savo deficitui sumažinti.

Komisijos nariai liepą sutiko Madridui ir Lisabonai leisti išvengti baudos, kuri pagal taisykles turėtų būti skiriama valstybėms narėms, kurių biudžeto deficitas viršija 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Galimybė neskirti baudų atsirado, kai vokiečių finansų ministras Wolfgangas Schaeuble – griežtos fiskalinės drausmės šalininkas – nusprendė nebereikalauti, kad Ispanija ir Portugalija būtų nubaustos.

Savo sprendimą Briuselis pagrindė tuo, kad šios dvi po finansų krizės atsigaunančios šalys dėjo ir deda daug pastangų savo deficitui sumažinti.

Tačiau J. Weidmannas tvirtina, kad dėl tokio sprendimo Europos Sąjungos (ES) taisyklės ėmė atrodyti „nepatikimos ir neprivalomos“. Jo teigimu, taisyklės turėtų būti aiškios, nes tuomet visuomenė galėtų geriau suprasti ES veiksmus.

„Taisyklių, kurias mes patys kartu nustatėme, nesilaikoma, o tai kenkia tam, kaip piliečiai žvelgia į ES“, – pareiškė Vokietijos centrinio banko vadovas.

ES perviršinio deficito procedūra nuo skolų krizės euro zonoje gerokai nukentėjusioms Ispanijai ir Portugalijai taikoma nuo 2009 metų.

Ispanijos deficitas pernai sudarė 5,1 proc. BVP ir buvo gerokai didesnis negu Komisijos nustatytas 4,2 proc. tikslas ar ES taikoma 3 proc. riba.

Portugalija savo biudžeto deficitą sumažino nuo beveik 10 proc. BVP 2010 metais iki 4,4 proc. 2015 metais, tačiau ir šis rodiklis viršijo Lisabonai nustatytą tikslą bei ES nustatytą apribojimą.

Pasak informuotų agentūros AFP šaltinių, euro zonos finansų ministrų atstovai kvalifikuota balsų dauguma sutiko neskirti Ispanijai ir Portugalijai baudų.

Tačiau „sprendimą turi priimti patys ministrai“, pridūrė šaltiniai.

Susitarimas galios, jeigu nė vienas ministras nepareikš prieštaravimo iki pirmadienio vidurnakčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius