Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble: euras yra per pigus

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble mano, kad euro kursas JAV dolerio atžvilgiu yra per mažas, ir dėl tokios situacijos yra atsakingas Europos Centrinis Bankas (ECB).
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schauble
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schauble / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Euras JAV doleris

Interviu laikraščiui „Tagesspiegel“ metu W.Schaeuble pripažino, kad ECB turi vykdyti politiką atsižvelgdamas į visas euro zonos šalis, tačiau pridūrė, kad tokia politika yra per švelni Vokietijai.

„Euro kursas, atvirai kalbant, yra per mažas Vokietijos ekonomikos konkurencinei pozicijai, – pareiškė ministras. – Kai ECB vadovas Mario Draghi pradėjo vykdyti stimuliuojančią monetarinę politiką, aš jį perspėjau, kad dėl to Vokietijos eksporto apimtys gerokai viršys importo. Tuomet aš pažadėjau nekritikuoti tokios ECB kurso, tačiau nenoriu, kad mane kritikuotų už tokios politikos pasekmes.“

Amerikos prezidento Donaldo Trumpo patarėjas Peteris Navarro praėjusią savaitę interviu laikraščiui „The Financial Times“ pareiškė manąs, kad euro kursas Amerikos valiutos atžvilgiu yra per žemas. Jo teigimu, Vokietija naudojasi šiuo faktu, kad gautų naudos iš prekybos su Junginėmis Valstijomis.

Tokiu būdu Vokietija papuolė į kategoriją šalių, kurias D.Trumpas kaltina manipuliuojant valiutų kursu siekiant įgyti konkurencinį pranašumą. W. Schaeuble pažymėjo, kad Vokietija neturi galimybių formuoti savo valiutų politiką. Jis taip pat pridūrė, kad nėra didelis ECB vykdomos kiekybinio švelninimo politikos, leidžiančios mažinti euro kursą, gerbėjas.

Praėjusiais metais Vokietija pirmavo pasaulyje pagal užsienio prekybos perteklių ir iš šios pozicijos išstūmė Kiniją, rodo Vokietijos ekonominių tyrimų instituto „Ifo“ duomenys.

2016 metais, remiantis preliminariais skaičiavimais, Vokietijos užsienio prekybos perteklius sudarė 268 mlrd. eurų (297 mlrd. JAV dolerių), o Kinijos – maždaug 245 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius