Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos ministras: Graikijos skolos negali būti nurašytos, tam jai reiktų išstoti iš euro zonos

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble dar kartą patvirtino savo opoziciją planui nurašyti Graikijos skolas, kaip to reikalauja Tarptautinis valiutos fondas (TVF). O Graikija tikisi proveržio derybose kitą savaitę.
Graikijos pensininkai laukia eilėse prie bankų
Graikijos pensininkai laukia eilėse prie bankų / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Euro zona Graikija

„Mes negalime sutikti su skolų naštos sumažinimu Graikijai, nes tai prieštarautų Europos Sąjungos Lisabonos sutarčiai, – trečiadienio vakarą televizijos kanalui ARD sakė jis. – Tam Graikija turėtų palikti pinigų sąjungą.“

Anksčiau šią savaitę paskelbtoje ataskaitoje TVF teigia, kad Graikijos ekonomika neaugs taip sparčiai, kaip to tikimasi, ir negalės ateityje grąžinti savo „itin netvarių“ skolų.

Tačiau Graikijos Europos reikalų viceministras Georgesas Katrougalosas ketvirtadienį Briuselyje išreiškė viltį, kad susitarimą su euro zonos partneriais pavyks pasiekti ateinančią savaitę.

„Niekas neturi intereso vilkinti derybas, niekas neturi intereso įstumti Graikijos į Europos problemų vidurį“, – sakė jis, greičiausiai turėdamas omeny artėjančius rinkimus Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Graikija po 2008 metų finansų krizės smarkiai veržiasi diržus, nes jos skolos siekia 160 proc. BVP. Euro zona nori, kad prieš grąžindamas skolas Graikija pasiektų 3,5 proc. BVP biudžeto pertekliaus rodiklį. Tačiau TVF mano, kad šalis sugebės pasiekti tik maždaug 1,5 proc.

Tačiau V. Schaeuble sako, kad bet koks Graikijos skolų mažinimas pažeistų euro zonos taisykles, nes „nė viena pinigų sąjungos valstybė narė negali būti atsakinga už kitos šalies skolas“.

„Spaudimas Graikijai vykdyti reformas ir tapti konkurencinga turi išlikti. Priešingu atveju ji negalės likti euro zonoje“, – pareiškė Vokietijos ministras.

Tačiau G. Katrougalosas suskubo reaguoti į tokį pareiškimą ir pareiškė, kad „V. Schaeuble nuo pat pradžių buvo už gerokai mažesnę euro zoną... Tačiau elitinės euro zonos idėjos dabar neturi paramos kitur Europoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius