-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos pramonė baiminasi „ilgiausios recesijos“ nuo šalies susivienijimo laikų

Sparčiai plintančio koronaviruso sukeltas ekonomikos sukrėtimas gali įstumti Vokietijos pramonę į „ilgiausią nuosmukį nuo [Vokietijos] susivienijimo“ laikų, ketvirtadienį pareiškė įtakinga pramonės organizacija.
Vokietija
Vokietija / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo eksporto priklausomas Vokietijos pramonės sektorius jau patiria nuosmukį, o automobilių gamintojos ypač skausmingai pajuto įtampos Kinijos ir JAV prekybos santykiuose bei „Brexito“ lemto neapibrėžtumo poveikį.

Tuo metu, kai koronavirusas trikdo tarptautines tiekimo grandines ir mažina vartotojų paklausą, Vokietijos pramonės federacija BDI pareiškė, jog prieš akis laukia dar prastesnė padėtis.

„Vokietijos pramonė patiria ilgiausią nuosmukį nuo šalies suvienijimo 1990 metais“, – teigė BDI ketvirtiniame pranešime.

Pramonės sektorius – pagrindinis Europos didžiausios ekonomikos augimo variklis – traukiasi jau šešis iš eilės.

Paskutinį 2019 metų ketvirtį Vokietijos pramonės produkcija sumenko 5,7 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu metais anksčiau.

BDI teigė, kad bendras silpno pasaulinio augimo, padidėjusio neapibrėžtumo ir gamyklų veiklos sutrikimų poveikis „neigiamai paveikė“ įmonių ryžtą leisti pinigus ir investuoti.

Pramonės organizacija skaičiuoja, kad visa Vokietijos ekonomika 2020 metais augs vos 0,5 proc., palyginti su 1,1 proc. augimu, kurį vyriausybė prognozavo sausio mėnesį, prieš prasidedant viruso epidemijai.

BDI paragino Vokietijos vyriausybę išnaudoti savo biudžeto perteklių, kad paremtų paveiktas pramonės šakas ir paskatintų investicijas.

Berlynas privalo „nedelsdamas“ imtis veiksmų „tinkamai reaguoti į krizę“, sakoma organizacijos pranešime.

BDI pridūrė, kad palankiai vertina naujausius ženklus, rodančius, jog kanclerės Angelos Merkel vyriausybė yra pasirengusi paremti Vokietijos ekonomiką.

Praėjusią savaitę Finansų ministras Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) teigė, kad vyriausybė turi priemonių „pradėti fiskalinių paskatų paketą“, jei padėtis pablogės.

Pabrėždama niūrias perspektyvas, Vokietijos automobilių dalių gamintoja „Continental“ ketvirtadienį prognozavo, kad 2020 metais automobilių gamyba visame pasaulyje sumažės 2–5 proc., iš dalies dėl didžiulio koronaviruso poveikio Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius