-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos verslo nuotaikos gegužę kiek praskaidrėjo

Vokietijos ekonomikai atlaikius pirmąjį Rusijos invazijos į Ukrainą poveikį, šalies verslo nuotaikos gegužę pagerėjo, parodė pirmadienį paskelbti svarbaus tyrimo duomenys.
Vokietija
Vokietija / „Scanpix“/AP nuotr.

„Susidūrusi su infliacija, reikšmingais tiekimo sutrikimais ir karu Ukrainoje, Vokietijos ekonomika įrodė esanti atspari“, – pareiškė ekonominių tyrimų instituto IFO prezidentas Clemensas Fuestas.

Atidžiai stebimas Vokietijos verslo pasitikėjimo šalies ekonomika indeksas, kuris po Rusijos invazijos į Ukrainą kovą smarkiai krito, gegužę paaugo nuo 91,9 punkto mėnesiu anksčiau iki 93 punktų.

Bendrovės optimistiškiau vertino dabartines verslo sąlygas – atitinkamas subindeksas paūgėjo nuo 97,3 iki 99,5 punkto.

Tačiau subindeksas, kuriuo vertinami verslo lūkesčiai dėl ateities, ūgtelėjo kur kas mažiau – nuo 86,8 iki 86,9 punkto, o tai rodo, kad ekonomikos perspektyvos, įmonių vertinimais, tebėra neaiškios.

Didelį nerimą šalies verslui kelia infliacija, kuri, prasidėjus karui Ukrainoje ir smarkiai pabrangus energijai, Vokietijoje balandį pasiekė 7,4 procento.

Vokietija, kaip ir daugelis kitų Europos šalių, yra itin priklausoma nuo importuojamų Rusijos energijos išteklių, visų pirma gamtinių dujų.

Šio importo ribojimas ar nutraukimas galėtų turėti sunkių pasekmių pramonei, kuriai galbūt tektų stabdyti dalį gamybos linijų.

Vokietijos verslo nuotaikos „po Rusijos invazijos į Ukrainą buvo kur kas stabilesnės“ negu po koronaviruso pandemijos pradžios, pažymėjo banko KfW vyriausioji ekonomistė Fritzi Koehler-Geib.

Tačiau didelio pagerėjimo, anot jos, kol kas „nematyti“, nes energijos kainos, regis, tebebus didelės, o dėl griežtų karantinų, kurie dėl koronaviruso tebeskelbiami Kinijoje, „vėl kyla sutrikimų pasaulinėse tiekimo grandinėse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius