Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos vicekancleris išreiškė prieštaravimą ES biudžeto deficito taisyklių pakeitimams

Vokietijos finansų ministras ir vicekancleris Olafas Scholzas pirmadienį pareiškė nematantis reikalo keisti Europos Sąjungos taikomų biudžeto deficito taisyklių, kurių galiojimas šiuo metu sustabdytas siekiant užtikrinti, kad valstybės narės galėtų lengviau susidoroti su koronaviruso pandemijos sukelta krize.
Vokietija
Vokietija / „Scanpix“ / „Imago“ nuotr.

„Mes parodėme, kad šios krizės metu turime reikiamą lankstumą, – internetinėje spaudos konferencijoje žurnalistams teigė O.Scholzas. – Dabartinės taisyklės veikia.“

Šiuo komentaru Vokietijos vicekancleris atsakė į Prancūzijos Europos reikalų ministro Clemento Beaune'o praėjusią savaitę paskelbtą komentarą, kuriame buvo teigiama, kad Paryžius „neįsivaizduoja tokio paties pakto sugrąžinimo“ pasibaigus blogiausiam krizės etapui.

Šiuo metu ES biudžeto deficito ir valstybės skolos taisyklių galiojimas yra sustabdytos, kad vyriausybės turėtų veiksmų laisvę skatindamos savo šalių ekonomikas ir vykdydamos išlaidų programas, kovodamos su istorine recesija.

Teoriškai taisyklės riboja valstybės narių metinį biudžeto deficitą iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir 60 proc. skolos, nors valstybės narės dažnai pažeidžia viršutines ribas.

Vyriausybės labai nenoriai sprendžia dėl datos, kada taisyklės turėtų būti sugrąžintos, atsižvelgiant į ekonominį neapibrėžtumą, kurį sukėlė COVID-19 pandemija.

Briuselis pareiškė norintis iš naujo įvertinti padėtį 2021 metų pavasarį.

Atsižvelgiant į kai kurių šalių tvirtą nuomonę šiuo klausimu, ypač į fiskališkai konservatyvias Vokietiją ir Nyderlandus, taisyklių pakeitimas gali užtrukti ne vienerius metus.

Visgi per euro zonos skolų krizę sugriežtinto pakto priešininkai mano, kad jis numato nereikalingas taupymo priemones valstybių narių ekonomikoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius