Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VPT specialistų mokymai Vokietijoje – be konkurso ir 3556 eurai už dieną

Pirkimus be konkursų dažnai stabdanti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pati išvengia tokios prievolės. VPT darbuotojai nuo 2016 metų reguliariai vyksta į brangius privačios Vokietijos agentūros seminarus, taip pat ir į kitas šalis. Specialistai iš Lietuvos vyksta mokytis viešųjų pirkimų kontrolės subtilybių ir dažnai renkasi tą pačią „European Academy for Taxes, Economics and Law“, kurią pasirenka be jokio konkurso. VPT teigia, kad kitos išeities nėra – tokių kursų Lietuvoje niekas nerengia.
Vokietijos akademija
Vokietijos akademija

Viešieji pirkimai, kuriems neskelbiami konkursai, dažnai susilaukia VPT kritikos ir įtarimų. Įstatymai leidžia dalį pirkimų vykdyti apklausų būdu. Tačiau tarnybos darbuotojai į privačią Vokietijos agentūrą keliauja be jokių išankstinių atrankų. Be to, stebina ir apmokymų kainos. Pavyzdžiui, praėjusių metų rugpjūčio 28–29 dienomis trys VPT darbuotojai Berlyne mokėsi „Sutarčių valdymo viešuosiuose pirkimuose“ paslapčių.

Akademijos apmokymai
Akademijos apmokymai

Kaip rodo 15min gautos sutartys, už dvi dienas mokymų VPT sumokėjo 4958 eurus, taigi viena mokymų diena kainavo 2479 eurus. Į šią kainą neįskaičiuotos kelionės išlaidos, apgyvendinimas ir maitinimas. Bet tai buvo ne pati mažiausia kaina už vieną mokymų dieną.

Tarnyba: konkurso skelbti nereikėjo

Ta pati Vokietijos agentūra buvo pasirinkta be konkurso ar atrankos. Tarnybos atstovai teigia, kad įstatymas leidžia daryti išimtį.

„Įstatymo leidėjas ir supaprastintiems minėtų paslaugų pirkimams yra nustatęs išimtį, t. y. kad apie tokius pirkimus gali būti neskelbiama. Viešųjų pirkimų įstatymas nustato, kad perkančioji organizacija ir supaprastintų pirkimų atvejais neskelbiamų derybų būdu gali pirkti organizacijoje dirbančių valstybės tarnautojų ir (arba) pagal darbo sutartį dirbančių darbuotojų mokymo ir konferencijų paslaugas“, – teigiama VPT pateiktame paaiškinime.

Tarnybos atstovai pastebi, kad ne tik mažos vertės mokymų ir konferencijų paslaugų pirkimai gali būti vykdomi apie juos neskelbiant.

Už vieną dieną – 3556 eurai

VPT brangiai sumokėjo už kursus prieškalėdiniame Berlyne. Lapkričio 21–23 dienomis tarnybos darbuotojai toje pačioje „European Academy for Taxes, Economics and Law“ gilinosi į viešųjų pirkimų pažeidimus. O kursai buvo pavadinti „Žiemos akademija“.

Už trijų dienų kursus VPT agentūrai sumokėjo 10,6 tūkstančių eurų, taigi viena diena mokymų kainavo 3556 eurus, neskaitant pragyvenimo ir kelionės išlaidų.

VPT pateiktais duomenimis, per 2016–2017 metus VPT be atrankos ir konkursų Vokietijos agentūrai sumokėjo 35,2 tūkstančius eurų. O mokymuose dalyvaudavo po 2–3 tarnybos darbuotojus.

Viešųjų pirkimų tarnyba iki 2021 metų įgyvendina ES finansuojamą projektą „Viešųjų pirkimų efektyvumo didinimas metodinėmis priemonėmis“, kurio bendra vertė 1,6 mln. eurų. VPT darbuotojų kvalifikacijos kėlimui ir tokiems mokymams projekto biudžete numatyta apie 160 tūkst. Eur.

VPT vadovė: brangu, bet tai būtina

VPT vadovė Diana Vilytė sako atvirai – taip, kursai brangūs, bet jie verti kiekvieno išleisto euro. „Lietuvoje lygiaverčiai mokymai iš viso nėra organizuojami“, – sakė ji.

Tarnybos vadovė pastebėjo, kad Lietuvoje viešųjų pirkimų temomis mokymus ir konferencijas daugiausia organizuoja advokatų kontoros ir konsultantai. „Jie patys bando patekti į VPT organizuojamus mokymus, kreipiasi konsultacijų, pasitaiko atvejų, kai mūsų mokymų skaidres naudoja savo organizuojamuose mokymuose“, – tvirtino ji. Todėl viešųjų pirkimų kontrolės subtilybių, pasak jos, geriausia mokytis Vakarų šalyse.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

Pavyzdžiui, mokymuose Danijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Kroatijoje, Vengrijoje išleista 20 tūkstančių eurų, dar 6,2 tūkst. eurų atsiėjo skrydžiai, beveik 5 tūkstančiai – lėktuvų bilietams.

„Tarnyba privalo susipažinti su ES praktika, mokytis ją pritaikyti Lietuvoje, kelti kvalifikaciją tarptautiniame lygmenyje“, – vardijo D.Vilytė.

Kaina atitinka rinką

„Vertindami mokymų kainą, atsižvelgiame į mokymų trukmę, kokybę, temų aktualumą, mokymus organizuojančios įstaigos patirtį bei galimybes pasikviesti tarptautinio lygio viešųjų pirkimų ar rizikų valdymo ekspertų, į jų skaičių mokymuose, gaunamos mokomosios medžiagos išsamumą, praktinių užduočių gausą mokymų metu, galimybę konsultuotis su mokymus vedančiais lektoriais ir pan.“, – vardijo tarnybos vadovė.

VPT duomenimis, užsienio įstaigų organizuojamų mokymų vidutinė kaina asmeniui 1 dienai, kuriuose 2017 m. dalyvavo VPT darbuotojai, yra 685,38 Eur. Tarnyba įsitikinusi, kad mokymų kaina atitinka ES rinkoje siūlomų paslaugų kainą.

Kodėl pasirinkta minėta Vokietijos agentūra? „Ši įstaiga yra viena iš keleto kvalifikacijos kėlimo įstaigų, kurių teikiamų paslaugų pasiūla ir kokybė atitinka VPT lūkesčius, o pasirenkama tuomet, kai organizuoja mokymus VPT aktualiomis temomis“, – teigiama tarnybos komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius