Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSD pernai siūlė stabdyti devynis investicijų projektus

Lietuvoje nustatant vis daugiau atvejų, kai investuoti siekiančių fondų arba Europos Sąjungoje (ES) registruotų įmonių galutiniai akcininkai arba naudos gavėjai nėra žinomi, šalies žvalgyba pernai rekomendavo stabdyti devynis investicijų projektus.
Dega eurų banknotas
Dega eurų banknotas / 123RF.com nuotr.

Valstybės saugumo departamento (VSD) 2017 metų ataskaitoje nurodoma, kad pernai žvalgybininkai pateikė 2279 išvadas, susijusias su investicijų patikimumu, devynios iš jų – neigiamos (2016 metais – 1174 išvadas, iš jų šešios neigiamos).

Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo komisijai VSD pernai pateikė 180 išvadų, iš kurių dvi – neigiamos. Komisija neleido investuoti į svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčius sektorius arba strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčias įmones bei objektus.

Konkrečios įmonės, investuotojai bei investicijų objektai dokumente neįvardijami.

Vienas iš šių atvejų yra paviešintas. Kovą BNS pranešė, kad Lietuvos žvalgyba blokavo investicijų bendrovės „Lewben Investment Management“ planus įsigyti įmonę, numatančią investuoti į netoli Seimo rūmų esantį biurų kompleksą „Verslo trikampis“. Vyriausybės komisija, remdamasi VSD pažyma apie riziką keliančius „Lewben Investment Management“ akcininko ryšius su ES ir NATO nepriklausančių šalių asmenimis, nedavė leidimo sandoriui.

VSD ir karinės žvalgybos parengtoje tradicinėje grėsmių vertinimo ataskaitoje taip pat teigiama, kad Lietuvoje dažnai taikomos verslo valdymo schemos per lengvatinio apmokestinimo zonose registruotus juridinius asmenis, taip siekiant nuslėpti tikruosius naudos gavėjus ir sumažinti mokesčių naštą.

„2017 metais buvo nustatyta atvejų, kai pasinaudodami šiomis schemomis Lietuvoje siekė investuoti užsienio fondai ir įmonės, turintys sąsajų su Rusijos ir Baltarusijos piliečiais bei įmonėmis. Kai kurie iš jų siekė gauti teigiamas Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams įvertinimo komisijos išvadas“, – rašoma ataskaitoje.

Žvalgybininkai pabrėžia, kad neskaidrios investicijos, ypač kai investuotojai turi sąsajų su Lietuvai priešiškomis žvalgybos ir saugumo tarnybomis bei jėgos institucijomis, kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Strateginę reikšmę turinčias investicijas vertinančią Potencialių dalyvių atitikties nacionalinio saugumo interesams komisiją nuo šių metų kovo pakeitė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius