Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 05 /15:29

VTEK: pradėtas tyrimas dėl Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tirs Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko elgesį, pasirenkant laikinąjį žlugusio Ūkio banko administratorių. Paprastai komisija visada pradeda tyrimus, kai į ją kreipiasi pats pareigūnas ar kitas asmuo.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VTEK pranešė, kad tyrimas pradėtas paties V.Vasiliausko prašymu. Bus vertinama, ar centrinio banko vadovo elgesys atitinka Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

„Komisija, kaip institucija, kompetentinga pasisakyti tais klausimais, matė visai pagrįstą ir garbingą poziciją, kad vienas iš aukštų valstybės pareigūnų prašo įvertinti jo reputaciją, klausimą, tiesiogiai susijusį su jo tarnybine reputacija“, – BNS sakė VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas.

Anot jo, įprastai komisija pradeda tyrimus, kai į ją kreipiasi pats pareigūnas ar kitas asmuo. Pasak T.Čaplinsko, V.Vasiliauskas nurodė, kad teiks informaciją ir bendradarbiaus.

„Paprastai – tokia tradicija susiformavo – kad visą laiką pradedamas tyrimas (kai kreipiasi pats asmuo – BNS). Yra buvę atvejų, kad ir Seimo nariai kreipiasi, nors jie turi savo Etikos komisiją. Be abejo, spręsdama pradėti ar nepradėti tyrimą, komisija vis tiek svarsto, vis tiek atsižvelgia į tam tikrus dalykus“, – sakė T.Čaplinskas.

Anot VTEK, V.Vasiliauskas nurodė, kad viešojoje erdvėje skleidžiama informacija, formuojanti nuostatą, esą jis, spręsdamas klausimus bei pasirašydamas sutartį dėl Ūkio banko laikinojo administratoriaus Adomo Audicko paskyrimo, taip pat teisinių paslaugų sutartis su advokatų kontora “Raidla, Lejins & Norcous”, galėjo būti veikiamas viešųjų ir privačių interesų konflikto.

Komisijos atstovai BNS anksčiau sakė, kad V.Vasiliauskas pats pateikė prašymą, siekdamas išsklaidyti abejones dėl galimo interesų konflikto.

Diskusijų dėl pasirinkto laikinojo administratoriaus Adomo Audicko žiniasklaidoje kilo paskelbus, kad laikinasis administratorius A.Audickas be konkurso samdo advokatų kontorą „Raidla, Lejins & Norcous“, kurioje jis pats anksčiau dirbo, be to, paskelbta, kad V.Vasiliauskas ir jos vadovaujantysis partneris Irmantas Norkus kartu studijavo Vilniaus universiteto teisės fakultete.

Etikos sargai praėjusią savaitę nutarė nepradėti tyrimo dėl A.Audicko elgesio, nutarę, kad jis nėra asmuo, kuriam gali būti taikomas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas.

Lietuvos banko atstovai anksčiau BNS teigė, kad su Šiaulių banku derėjęsis A.Audickas negalėjo supainioti viešųjų ir privačių interesų, nes tiek jis, tiek jo nusamdyta advokatų kontorą „Raidla, Lejins & Norcous“ yra privatūs asmenys, administruojantys privatų ūkio subjektą.

Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį taip pat skelbė, kad kreipiasi į etikos sargus kreipėsi dėl V.Vasiliausko, tačiau antradienį po pietų komisija jo prašymo dar nebuvo gavusi, BNS teigė T.Čaplinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius