-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vygaudas Ušackas: sankcijos Rusijai atsiliepia labai skaudžiai

Susitikęs su Lietuvos verslininkais, Europos Sąjungos misijos Rusijoje vadovas Vygaudas Ušackas sakė, kad nereikėtų tikėtis greito Rusijos prezidento pasitraukimo, o santykiuose su Rusija šiuos metus įvardino kaip neapibrėžtus, kurių metu galima tikėtis visko.
V.Ušackas su V.Sutkumi
V.Ušackas su V.Sutkumi / LVK nuotr.

„Šiuo metu Rusijos politikoje nėra jokios alternatyvos. Nors opozicijoje yra tikrai daug šviesių žmonių, visgi jie yra susiskaldę. Vladimirą Putiną palaiko visa politinė konjunktūra, represinės struktūros labai stipriai dalyvauja politiniame ir ekonominiame šalies gyvenime“, – Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) organizuotame susitikime kalbėjo ambasadorius.

„Matau tam tikrų teigiamų ženklų Europos Sąjungos viduje plėtojant santykius su Rusija, tačiau reikia suprasti, kad mes niekada negrįšim iki tokio santykių lygio, koks buvo anksčiau“, – verslininkams sakė V.Ušackas.

Susitikime su verslininkais dalyvavo ir naujasis Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas.

Skiriamuosius raštus iš prezidentės Dalios Grybauskaitės penktadienį priėmęs R.Motuzas žurnalistams sakė, kad svarbi jo darbo dalis bus ekonominių klausimų sprendimas. Šioje srityje jam gelbės ir naujas diplomatas – nuo vasario paskirtas muitinės atašė Rymantas Budgenas.

„Šiandien turbūt anksti kalbėti apie atšilimą, nes tai priklauso ne tik nuo Lietuvos, bet ir nuo bendro konteksto, kurį lemia ne tik Rusijos ir Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos valstybių pozicijos bei bendra situacija“, – sakė R.Motuzas.

Verslininkams ambasadorius sakė, kad daugelis šalių santykiuose su Rusija eina pragmatiniu keliu bei tikino, kad Lietuvos verslas visgi galėtų toliau bendrauti su Rusija.

„Turi būti profesionalus bendradarbiavimas. Suprantame, kad sankcijos vieną dieną pasibaigs“, – kalbėjo R.Motuzas.

Verslininkai malonės iš Rusijos ir nesitiki, ir nesulaukia

Visgi verslininkai neslėpė nusivylimo Rusijos veiksmais Lietuvos verslininkų atžvilgiu.

LVK prezidentas Valdas Sutkus sakė, kad verslininkai turėtų dairytis alternatyvų Vakaruose.

Rusija visais įmanomais būdais bando apsunkinti mūsų verslininkų patekimą į šalies rinką, – sakė V.Sutkus.

„Rusija visais įmanomais būdais bando apsunkinti mūsų verslininkų patekimą į šalies rinką. Čia svarbus ir valstybės indėlis padedant verslui persiorientuoti į vakarus”, – kalbėjo V.Sutkus.

Lietuvos nacionalinės vežėjų asociacijos (LINAVA) prezidiumo narys Dainius Abramavičius sakė, kad 2014 metų lapkričio mėnesį Rusija įvedė rizikos profilio taikymą vežėjams, kuriuo remiantis, jeigu prekės yra kraunamos Lietuvoje, arba transporto priemonė registruota mūsų šalyje – visuomet taikomas pilnas transporto priemonės patikrinimas.

D.Abramavičiaus teigimu, po tokio Rusijos sprendimo, Lietuvos vežėjai susidurs su papildomomis išlaidomis bei bus dar labiau apsunkintos darbo sąlygos.
 
Susitikime su verslininkais ambasadorius V.Ušackas sakė, kad iki Rusijos agresijos Ukrainoje pradžiose Vakarų pasaulis bandė manyti, kad Rusija gali tapti strateginiu ES partneriu.

Įvestos sankcijos Rusijai atsiliepia labai skaudžiai. Iki vasario mėnesio Rusija turi refinansuoti 160 milijardų dolerių skolų. Nacionaliniai valiutų fondai senka, – sakė V.Ušackas.

„Agresija Ukrainoje buvo veidmainystės pabaiga“, – kalbėjo ES misijos vadovas Rusijoje.

Krymo kaina – šimtai milijardų

Ambasadorius V.Ušackas pastebi, kad neteisėta Krymo aneksija ir Rusijos veiksmai Ukrainoje šiai šaliai kainuoja labai brangiai.

„Įvestos sankcijos Rusijai atsiliepia labai skaudžiai. Iki vasario mėnesio Rusija turi refinansuoti 160 milijardų dolerių skolų. Nacionaliniai valiutų fondai senka“, – sakė V.Ušackas.

Ambasadorius paminėjo, kad Rusija kenčia ir dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos. Anot V.Ušacko, šiuo metu Rusijoje yra 1–1,5 milijonai iš karo zonos pabėgusių Ukrainos gyventojų.

ES ambasadorius pridūrė, kad prie nepavydėtinos Rusijos padėties prisidėjo ir vis krentančios naftos kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius