-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 11 /14:36

Vyriausybė: pensijas nešios tik Lietuvos paštas

Vyriausybė trečiadienį įpareigojo vienintelį Lietuvos paštą iki 2026 metų pabaigos nešioti pensijas. Sprendimas priimtas nepaisant Konkurencijos tarybos kritikos.
Paštas sostinės Antakalnio mikrorajone
Paštas sostinės Antakalnio mikrorajone / Lietuvos pašto nuotr.

Šiuo metu daliai senjorų pensijas į namus pristato ne Lietuvos pašto darbuotojai, o „Sodros“ konkursus laimėjusios 5 bendrovės – jos pensijas nešios 2019-2021 metais, todėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo, kad pasibaigus sutartims, pinigus pristatytų tik Lietuvos paštas.

„Įstatyme nurodyti, kad iki tol, kol pasibaigs su dabar šią paslaugą teikiančiais tiekėjais sudarytos sutartys, pensijos bus pristatomos pagal šias sutartis“, – Vyriausybės posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Įstatymo projektas siūlomas dėl susidariusios situacijos, kad kiekvieną kartą po viešųjų pirkimų, kada „Sodra“ skelbia konkursą ir laimi kitas tiekėjas, susidaro pakankamai sudėtinga situacija perduoti adresus ir užtikrinti tą pristatymą, prie kurio pensininkai yra pripratę“, – kalbėjo ministras.

Ministerija pasiūlė iš esmės pritarti kai kurių Seimo narių parengtoms Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms, kad į namus pensijas pristatytų tik Lietuvos paštas, tačiau rekomendavo projektą tobulinti – nustatyti aiškią kainodarą.

„Siūlyti Seimui projektą tobulinti Pašto įstatyme nustatant aiškius kainodaros už šią paslaugą principus, nes Lietuvos paštas teiktų šią paslaugą visoje Lietuvoje. Pagal įkainius, kuriuos Lietuvos paštas pateikė 2018 metų viešuosiuose pirkimuose, „Sodrai“ tai kainuotų beveik 1 mln. eurų brangiau negu kad po viešųjų pirkimų. Dėl to aiškus kainodaros mechanizmas yra reikalingas“, – aiškino ministras.

Konkurencijos taryba: bus apribota konkurencija

Konkurencijos tarybos narė, pirmininko pavaduotoja Dina Lurje ragino Vyriausybę nepritarti siūlymams, nes taip apribojama konkurencija rinkoje, kuri jau buvo atverta.

„Klausimas yra, ar toks apribojimas proporcingas, antras dalykas, kad toks ribojimas apskritai ir jo proporcingumas apskritai buvo vertinamas (...) Klausimas, ar tikrai sunkumas perduoti tuos adresus po sutarties yra pakankamas pagrindas nuspręsti tiesiog perduoti paslaugą Lietuvos paštui, ypač turint omenyje, kad girdime apie tą brangesnį įkainį“, – sakė D.Lurje.

Tačiau ji sulaukė Vyriausybės narių kritikos.

„Ačiū už jūsų nuomonę. Galėsite mūsų senjorams papasakoti ir paaiškinti, kada po tris mėnesius negauna pensijos, kad mes kažkokius apribojimus darome ar kažkam suteikiame didesnes teises. Kada visiškas chaosas sukeliamas, mes pavyzdį jau turėjome nuo sausio 1 dienos – daugiau tokių pavyzdžių nenorime“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Turime Lietuvos paštą – valstybės įmonę, kuri atlieka ir socialinės paslaugos paketą ir Vyriausybės yra toks sprendimas. Dar kartą dėkojame už jūsų nuomonę“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sakė, kad pokyčiai būtini.

„Tikrai palaikau ministerijos (SADM – BNS) poziciją (...) Paštas atlieka ne tik paslaugą, bet ir socialinę funkciją, ką žmonės ir akcentavo. Manau, kad šitoje vietoje Konkurencijos tarybos pasisakymas daugiau negu keistas ir manau, kad komentarų daugiau nereikia“, – sakė K.Mažeika.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigė, kad Konkurencijos taryba įvertina „tik kaštų analizę“ ir rinkos dalyvių galimybę teikti paslaugą, kuri yra socialinės paslaugos dalis.

„Tai ne tik tiesioginis pensijų išnešiojimas, bet ir socialinė paslauga, kuri iš esmės yra labai brangi. Ir jeigu mes įvertiname tai, kad kartu su nunešama pensija dar bus atliekama dalis socialinių paslaugų, tai iš tiesų, mes tą paslaugą labai atpiginame, ir valstybės sprendimas labai racionalus vertinant tai, kad senyvo amžiaus žmonės, pirmiausia, pasitiki labai Lietuvos paštu, o antras dalykas, kad paštininkai (...) pristato ir reikalingus maisto produktus, padeda susisiekti su giminėmis ar vaikais“, – sakė R.Tamašunienė.

Universalias paslaugas teikia Lietuvos paštas, tačiau tokių paslaugų teikėjais gali tapti ir kitos įmonės, jei įvykdytų reikalavimus.

Pensijas į namus gauna apie 200 tūkst. asmenų. Jų pristatymui iš „Sodros“ biudžeto pernai skirta apie 7,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius