Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė raginama atidėti sprendimą dėl kasos aparatų įvedimo turgavietėse

Smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) tarybos valdyba rekomenduoja Vyriausybei atidėti sprendimą dėl kasos aparatų įvedimo turgavietėse, kol valstybės institucijos nepateikė prašomos informacijos ir valdyba negalinti įvertinti galimo poveikio verslui, rašo „Verslo žinios“.
Turgus
Turgus / Scanpix nuotr.
Temos: 1 Turgus

„Verslo žinių“ duomenimis, Vyriausybė, priimdama sprendimą, dalį informacijos nutyli.

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje žada priimti galutinį sprendimą dėl kasos aparatų įrengimo dengtose turgavietėse prekiautojams maisto produktais.

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje žada priimti galutinį sprendimą dėl kasos aparatų įrengimo dengtose turgavietėse prekiautojams maisto produktais.

Kad tai tik pirmasis žingsnis, aišku iš Vyriausybės kanceliarijos Ekonomikos pažangos skyriaus pažymos, kurioje primenama apie Vyriausybės programos siekį verslo liudijimus palikti tik amatininkams ir „nuosekliai siekti, kad asmenys, turintys verslo liudijimus, dirbtų pagal individualiai veiklai taikomas apmokestinimo taisykles“.

Deja, pažymoje pripažįstama, kad įvedus kasos aparatus smulkieji prekybininkai gali patirti ir sunkumų, ir išlaidų. Joje nurodoma, kad elektroniniai kasos aparatai, kurių įsigijimą ketina kompensuoti Vyriausybė, nustoja veikti temperatūrai nukritus iki nulio. O tokia temperatūra, pavyzdžiui, automobilinėje parduotuvėje žiemą nuolatinė.

„Galima būtų pildyti pinigų paėmimo kvitus, tačiau esant žemai temperatūrai tokie reikalavimai labai apsunkintų prekiautojus“, – rašoma pažymoje.

Be to, joje įspėjama, kad naudojant kasos aparatą privalu vesti ir kasos žurnalą, o tam reikia daugiau žinių ir sugebėjimų, tad reikėtų prekybininkus apmokyti, kaip tvarkyti privalomąją dokumentaciją.

Dar primenama, kad kasos aparato programavimas bei priežiūra verslininkui atsieis nuo 100 iki 150 litų per metus. Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimu, ši kaina bus dukart didesnė – apie 300 litų.

Tiesa, prekiautojai gali įsigyti ir šalčiui atsparius kompiuterinius kasos aparatus. Tačiau aparatai, turintys fiskalinę funkciją, skirti prekybos centrams, restoranams ar degalinėms, priklausomai nuo modelio ir funkcijų kainuoja nuo 5 tūkst. iki 20 tūkst. litų ir vargu ar būtų kompensuojami Vyriausybės.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė sako, kad SVV taryba yra sudariusi darbo grupę, ji analizuoja kasos aparatų būtinybę turgavietėje.

Gruodžio 21 dieną darbo grupė kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, Muitinės departamentą, Valstybinę mokesčių inspekciją ir paprašė pateikti turimus duomenis, kiek mėsos importuojama neturint būtinų dokumentų, teiravosi, kiek tokios mėsos pakliuvo į turgavietes, kaip gali pasikeisti turgaviečių prekiautojų atsakomybė įvedus kasos aparatus.

„Nesulaukėme nė vieno atsakymo, o sprendimas jau priimamas“, – teigė Z.Sorokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius