-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė: šalies ūkio rodikliai gerėja

Nors Lietuvos BVP antrąjį šių metų pusmetį toliau mažėjo, pastaruoju metu atsiranda ir tam tikrų stabilizavimosi, šalies ūkio ekonomikos rodiklių gerėjimo tendencijų, savo ataskaitoje skelbia Vyriausybė.
Pasaulio ūkis atsigaus po kelerių metų.
Vyriausybė teigia, kad ūkis pamažu atsigauna. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vienas svarbiausių ekonomikos rodiklių šalyje – pramonės produkcijos indeksas. 2009 m. liepos mėn., palyginti su birželio mėn., pramonės produkcija, atmetus sezono įtaką, padidėjo 3,4 proc., skelbiama Vyriausybės pranešime spaudai. Išankstiniais duomenimis, augo šios didelę dalį Lietuvos pramonės struktūroje turinčios pramonės šakos: drabužių siuvimo (21,9 proc.), chemikalų ir chemijos produktų gamybos (18,1 proc.), maisto produktų gamybos (6 proc.), gėrimų gamybos (4,5 proc.)

Toliau gerėja pramonės pasitikėjimo rodiklis

2009 m. liepą – trečią mėnesį iš eilės – gerėjo ir pramonės pasitikėjimo rodiklis, kuriuo  vertinamos pramonės  perspektyvos artimiausiems trims mėnesiams. Liepos mėn. pramonės pasitikėjimo rodiklis buvo -23 proc. Palyginti su blogiausiu krizės metu, 2008 m. gruodžio mėn., buvusia -38 proc. verte, šis indeksas jau pakilo 15 procentų.

Nuo balandžio iki liepos 8 proc. pagerėjo ir bendras ekonominių vertinimų rodiklis, kurį sudaro pramonės, statybos, mažmeninės prekybos, paslaugų ir vartotojų pasitikėjimo rodikliai. „Įvairiuose sektoriuose veikiančių įmonių vadovų lūkesčiai rodo, kad ekonomikos būklė pradeda stabilizuotis ir bent artimiausius keletą mėnesių neturėtų blogėti“, – skelbiama ataskaitoje.

Pramonės produkcijos mėnesinis pokytis 2009 m. birželio mėn., palyginti su 2009 m. gegužės mėn., Lietuvoje sudarė 1,2 proc. ir buvo didesnis nei Prancūzijoje, Vokietijoje ar vidutiniškai ES, kur tuo metu jis išliko neigiamas ir siekė -0,2 proc.

Atsigauna mažmeninės prekybos sektorius

Nuo šių metų kovo mėn. pradėjo gerėti situacija ir mažmeninės prekybos sektoriuje. Mažmeninės prekybos apimčių nuosmukis 2009 m. kovo mėn., palyginti su tuo pačiu 2008 m. laikotarpiu, buvo 30,4 proc., balandžio mėn. -–29,4 proc., gegužės mėn. – 28,6 proc., birželio mėn. – 25 proc. Didžiausią įtaką nuosmukio mažėjimui turėjo atsigavusi prekyba variklinėmis transporto priemonėmis.

Lietuvos mažmeninės prekybos mėnesinis nuosmukis (-0,6 proc.) šių metų birželį buvo mažesnis nei tokiose išsivysčiusiose šalyse kaip Vokietija (-1,8 proc.)  ir Danija (-1 proc.)

Gerėja eksporto rodikliai

2009 m. birželį – antrą mėnesį iš eilės – gerėjo ir Lietuvos įmonių eksporto rodikliai. Eksporto apimtys (to meto kainomis), 2009 m. balandžio mėnesį pasiekusios didžiausią metinį kritimo tempą, o gegužės ir birželio mėnesiais ėmė didėti ir pasiekė maždaug 2006 m. faktines apimtis. Š.m. birželio mėn., palyginti su geguže, eksporto apimtys, eliminavus sezono įtaką, padidėjo 7,65 proc.

Lietuvos eksportą toliau skatinti turėtų Europos šalių ir euro zonos ūkio atsigavimas. „Tačiau Vokietijos, Prancūzijos, Portugalijos, Slovakijos ir Graikijos BVP augimo (palyginti su praėjusiu ketvirčiu) dar per mažai, kad būtų galima sakyti, jog euro zonos ekonomika atsigauna. Lietuva priklauso ir nuo kitų eksporto partnerių – Rusijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Baltijos šalių ir kitų  valstybių  ekonomikų padėties“, – skelbiama ataskaitoje.

Pradėjo gerėti ir šalies išorinis balansas. Prekybos ir pajamų balansų deficitų mažėjimas teigiamai paveikė šalies einamosios sąskaitos balansą. Išankstiniais vertinimais, šių metų sausio–birželio mėnesių mokėjimų balanso einamosios sąskaitos perviršis sudarė 564 mln. litų arba 1,3 proc. nuo BVP. Palyginti su 2008 m. sausio–birželio mėnesiais, einamosios sąskaitos balanso teigiamas pokytis sudarė 9,5 mlrd. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius