-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė siekia įteisinti naują darbo santykių formą – paslaugų kvitus

Vyriausybė svarsto galimybę miškininkystėje ir žemės ūkyje įteisinti naują darbo santykių formą – paslaugų kvitus. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministro, tokia tvarka būtų taikoma asmenims, dirbantiems sezoninius, aukštos kvalifikacijos nereikalaujančius darbus.
Donatas Jankauskas
Donatas Jankauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tikimasi, kad tai padėtų mažinti nelegalų darbą bei suteiktų socialines garantijas trumpalaikius darbus dirbantiems žmonėms.

Įteisinus paslaugų kvitus miškininkystėje ir žemės ūkyje, darbuotojas turėtų sumokėti sveikatos įmokas ir gyventojų pajamų mokestį, kurie jam suteiktų socialines garantijas. Ministro Donato Jankausko teigimu, dirbti pagal šiuos kvitus galėtų tie, kurių darbai truktų ne ilgiau kaip du mėnesius.

Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis teigia, kad paslaugų kvitai būtų naudingi siekiant mažinti nelegalaus darbo atvejus ir pagerintų užimtumą tuose regionuose.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sako, kad paslaugų kvitų sistema gali ir nepasiteisinti, jei šešėlyje dirbantys žmonės ir toliau nenorės įteisinti savo darbo. Be to, tikėdamiesi didesnių socialinių garantijų, jie gali pasirašyti paprastą darbo sutartį. Kita įvardyta problema – patiems ūkininkams gali būti naudingiau atsisakyti darbo sutarčių ir priimti žmones tik samdomam darbui.

Tikimasi, kad įstatymo projektas bus baigtas iki Seimo rudens sesijos, o įgyvendintas – vėliausiai iki kitų metų sausio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius