Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė siūlo NPD didinti iki 540 eurų: sužinokite, kaip pasikeistų jūsų alga į rankas

Siekiant kovoti su sparčiai augančiomis kainomis Vyriausybė nuo birželio ir liepos ketina priimti pluoštą antiinfliacinių priemonių. Viena jų – neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimas 80-čia eurų: nuo dabartinių 460 iki 540 eurų. Daugiausiai iš to išloš uždirbantys mažiausiai – gaunantys minimalią algą papildomai gaus 16 eurų pajamų per mėnesį. 15min sukūrė skaičiuoklę, kurioje galima pasitikrinti, kaip pasikeis jūsų darbo užmokestis į rankas, jei Seimas tokiems pokyčiams pritars.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvoje infliacijai pasiekus beveik 16 proc., sparčiai brangstant ne tik energetiniams ištekliams, bet ir maisto produktams, Vyriausybė pranešė infliacijos pasekmių švelninimui ir energetinei nepriklausomybei skirsianti net 2,2 mlrd. eurų.

Tarp pristatytų priemonių – pensijų augimas, dujų ir elektros kainų dalies kompensavimas, didesnės šildymo kompensacijos bei NPD didinimas.

Šiuo metu 460 eurų siekiantį NPD prezidentas Gitanas Nausėda jau kurį laiką siūlė kelti iki 510 eurų, tačiau Vyriausybė žengė vienu žingsniu toliau, nustatydama 540 eurų kartelę.

Šiuo sprendimu NPD nuo praėjusių metų būtų padidintas 35 proc. – šių metų sausį jis jau augo nuo 400 iki 460 eurų.

Kam papildomų pajamų liks daugiausia?

Labiausiai NPD kėlimas pasijus uždirbantiems minimalų atlyginimą – 730 eurų „ant popieriaus“. Tokie gyventojai per mėnesį papildomai uždirbtų 16 eurų: tad jei šiuo metu jie gauna į rankas 533,65 euro, pakėlus NPD iki 540 eurų, uždirbs 549,65 eurus po mokesčių, rodo 15min sukurta skaičiuoklė pagal Finansų ministerijos paviešintame projekte nurodytą naują NPD taikymo formulę.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

1000 eurų prieš mokesčius uždirbantis gyventojas šiuo metu į rankas gauna 682,96 eurus, pakėlus NPD, jis uždirbtų 11,68 eurais daugiau: 694,64 eurus. Tiesa, jeigu asmuo kaupia privačiame pensijų fonde, atlyginimas būtų šiek tiek mažesnis.

O, tarkime, uždirbantys 1500 eurų „ant popieriaus“, per mėnesį daugiau gaus apie 3,5 euro.

15min sukūrė skaičiuoklę, kurioje įvedę savo mėnesinį atlyginimą „ant popieriaus“, pamatysite, kaip padidėjus NPD pasikeis jūsų atlyginimas „į rankas“ per mėnesį bei sumokamų mokesčių suma. Skaičiuoklė skirta darbuotojams, gaunantiems su darbo santykiais susijusias pajamas, be to, galima pasirinkti, ar pervedate į privačius pensijų fondus, ar ne.

NPD skaičiuoklė: kaip pasikeis jūsų atlyginimas

Mėnesinis bruto atlyginimas („ant popieriaus“) (€):
Privatus pensijos kaupimas (%):
Įmoka į privatų pensijų fondą:
PSD (6,98%):
VSD (12,52%):
Kai NPD 460 € Kai NPD 540 €
Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD):
Gyventojų pajamų mokestis:
Atlyginimas neto („į rankas“):


Šaltinis: 15min

Tiesa, jei Seimas pritartų ir būtų pritaikyta nauja NPD skaičiavimo formulė, naudą pajustų tik tie gyventojai, kurių mėnesio pajamos neviršija 1704 eurų (maždaug vieno 2022 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio) „ant popierius“, rašoma Finansų ministerijos registruotame projekte. Tai matyti ir iš 15min skaičiuoklės.

Didinti NPD efektyviau nei mažinti PVM

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis 15min tvirtino teigiamai vertinantis siūlymą NPD didinti iki 540 eurų, nes ši priemonė nukreipta į tuos gyventojus, kuriems reikia daugiausia pagalbos.

„Tiems, kurių pajamos mažiausios ir kurie dirba oficialiai. Didesnės pajamų dalies palikimas gyventojui nepaimant mokesčių pavidalu yra efektyvesnė priemonė perkamosios galios didinimui nei vartojimo mokesčių mažinimas. Pastaruoju atveju, ypač jei mažinama laikinai, nebūtinai galutinė nauda pasiekia vartotojus. Didinant NPD užtikrinama, kad jų perkamoji galia padidės“, – pabrėžia N.Mačiulis.

„Swedbank“ nuotr./Nerijus Mačiulis
„Swedbank“ nuotr./Nerijus Mačiulis

Ekonomistas Romas Lazutka taip pat teigiamai įvertino būsimą NPD kilimą. Jo nuomone, NPD kilti galėtų ir dar daugiau – susilyginti su minimalia mėnesine alga (MMA), kuri šiuo metu siekia 730 eurų, bet tam reikėtų keisti visą mokesčių sistemą.

„NPD didinimas yra būdas padidinti pajamas tų, kurie mažiau uždirba, ir tai yra gerai. Dabartinis padidinimas nelabai reikšmingas – NPD keliamas nemaža suma, bet nauda gyventojui bus tik 20 proc. nuo padidinimo – 16 eurų. Tai nėra reikšminga, bet dabartinės valdžios požiūris, kad tai yra papildomas didinimas, nes jau nuo naujų metų NPD buvo gerokai kilstelėta“, – kalbėjo ekonomistas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romas Lazutka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Romas Lazutka

Jis pridūrė, kad nors NPD sulyginimas su MMA būtų tikslinga priemonė, tai kartu reikštų ir mažėjančias biudžeto pajamas. Tad R.Lazutka mato vienintelę išeitį – mokesčių pertvarką, nustatant, kad NPD taikomas visiems gyventojams, bet kartu įvedant daugiau Gyventojų pajamų mokesčio tarifų ir naikinant šiuo metu galiojančias lengvatas.

Kaip primena R.Lazutka, ši Vyriausybė buvo užsimojusi šią mokesčių reformą atlikti. Tiesa, praėjusią savaitę finansų ministrė Gintarė Skaistė informavo, kad kol kas mokesčių pertvarka yra atidėta.

Mažiau uždirbantiems NPD didinimas, viduriniajai klasei – energetikos kainų lubos

Kaip jau minėta, 1704 eurų „ant popieriaus“ yra riba, nuo kurios NPD kilimas gyventojui nebepasijus. N.Mačiulio vertinimu, tai gana aukšta kartelė.

„Dalį naudos ir vidurinioji klasė pajus, bet NPD didinimas yra priemonė padėti tiems, kurie gauna mažiausias pajamas. Viduriniosios klasės pagrindinė problema yra labai pabrangę energetiniai ištekliai, tad jiems pagalba užtikrinama kita priemone – dujų ir elektros kainų kilimo lubomis“, – aiškino „Swedbank“ ekonomistas.

Viduriniosios klasės pagrindinė problema yra labai pabrangę energetiniai ištekliai, tad jiems pagalba užtikrinama kita priemone – kainų kilimo lubomis.

N.Mačiulis tvirtino, kad Vyriausybės pristatytas antiinfliacinis paketas – didesnis negu kitų Baltijos šalių.

„Šis paketas dosnesnis, nei buvo galima tikėtis, maniau, kad valstybė paramai skirs apie pusę milijardo eurų, bet nors ir buvo kritikuojama už vilkinimą, matyti, kad buvo svarių priežasčių – reikėjo ir rasti finansinius išteklius, ir suplanuoti, ir pasiruošti. Parama gerokai dosnesnė ir tikslingesnė nei Latvijoje ar Estijoje, nes lėšos nukreipiamos ten, kur yra problema ir kur reikia pagalbos, o ne visiems padalijama po 200 eurų, kas buvo įprasta per pandemiją“, – apibendrino N.Mačiulis.

Įsigaliotų atbuline data?

Jei Seimas pritartų, naujas NPD tarifas įsigaliotų 2022 m. birželio 1 d. ir būtų taikomas apskaičiuojant ir deklaruojant 2022 metų pajamas, rašoma Finansų ministerijos įregistruotame Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo keitimo projekte.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija paaiškina, kad tai reiškia, jog NPD keitimai daromi atgaline data.

Turintiems negalią NPD bus didesnis

Finansų ministerijos parengtame projekte numatytos ir kelios išimtys, kam bus taikomas didesnis NPD.

Kaip rašoma Finansų ministerijos registruotame projekte, asmenims, kuriems nustatytas 0–25 procentų darbingumo lygis, arba senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis, arba asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas sunkus neįgalumo lygis, būtų taikomas 870 eurų NPD.

Asmenims, kuriems nustatytas 30–55 procentų darbingumo lygis, arba senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas vidutinių ar nedidelių specialiųjų poreikių lygis, arba asmenims, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas vidutinis ar lengvas neįgalumo lygis, taikomas mėnesio NPD būtų 810 eurų.

Finansų ministerija pranešė, kad NPD didinimas nuo 460 iki 540 eurų valstybės biudžetui atsieis 103 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius