Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė spręs, ar griežtinti imigracijos sąlygas, stiprinti darbdavių kontrolę

Vyriausybė trečiadienį spręs, ar siūlyti Seimui griežtinti užsieniečių įdarbinimo sąlygas bei reikalavimus juos kviečiančioms įmonėms, taip pat koreguoti kvotą, kiek trečiųjų šalių piliečių gali atvykti į Lietuvą dirbti.
Vidaus reikalų ministerija
Vidaus reikalų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtomis įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties ir Užimtumo įstatymo pataisomis siekiama labiau valdyti imigracijos į Lietuvą srautus, užtikrinti darbo rinkai svarbių užsieniečių patekimą į šalį kartu atliepiant ir nacionalinio saugumo interesus.

„Įstatymų projektais griežtinami reikalavimai įmonėms, kviečiančioms įdarbinti užsieniečius, ir užsieniečių įdarbinimo sąlygos“, – teigia VRM.

Ministerija siūlo, kad Lietuvoje dirbti galėtų tik asmenys, kurie turi leidimą laikinai gyventi.

Pataisos taip pat numatytų įmonėms atsakomybę, jei jos užsieniečiams nemokėtų nustatyto darbo užmokesčio. Anot ministerijos, esama vis daugiau atvejų, kai darbdaviai jiems moka mažesnius atlyginimus nei sutarta, įdarbina tik kelias valandas per parą.

Be to, į užsieniečių įdarbinimo kvotą siūloma įtraukti tik naujai atvykstančius dirbti užsieniečius. Kvota sudarytų iki 1,4 proc. ankstesnių metų liepą Lietuvoje nuolat gyvenusių asmenų, arba apie 40 tūkst.

Be to, pataisomis siūloma naikinti darbo rinkos testą ir trūkstamų profesijų sąrašą, nereikalauti darbdavių informuoti Migracijos departamentą apie nutrauktą darbo sutartį, jei žmogus turi nacionalinę vizą arba leidimą laikinai gyventi.

Iš kitų Europos Sąjungos (ES) šalių atvykstančių užsieniečių kontrolei stiprinti VRM, be kita ko, siūlo, kad teisę dirbti  trumpą laiką turėtų tik asmenys, komandiruojami iš ES arba Europos laisvosios prekybos asociacijos (EPLA) valstybių įmonių, įmonių vadovai ar atstovai, taip pat su Lietuvos vėliava tarptautiniais maršrutais plaukiojančių laivų įgulos nariai. 

Pritarus Ministrų kabinetui, pataisos bus teikiamos svarstyti parlamentui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius