-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė spręs dėl naujos paramos nukentėjusiam verslui ir darbuotojams

Vyriausybė trečiadienį ketina apsispręsti dėl naujos paramos verslui, nukentėjusiam nuo koronaviruso krizės. Jei ministrų kabinetas pritars, subsidijos, kurių dydis priklausys nuo pernai sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, bus mokamos visoms bent 30 proc. apyvartos nuosmukį patyrusioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms.
Pinigai
Pinigai / Christian Dubovan nuotr./ Unsplash nuotr.

Be to, pagal tokią pat schemą, kaip ir pavasarį, bus toliau mokamos subsidijos už darbuotojų prastovas, 257 eurų išmokos nukentėjusiems individualia veikla užsiimantiems žmonėms.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro patarėjos Evelinos Butkutės-Lazdauskienės, Ministrų kabinetui bus siūloma nereikalauti, kad nukentėjusi įmonė būtų iš sektoriaus, kurio bendra apyvarta būtų kritusi 40 proc. Šis kriterijus esąs perteklinis.

„Paliekame, kad įmonės apyvarta turi būti kritusi daugiau nei 30 proc. (nuo šių metų kovo 1 dienos iki spalio 31 dienos – BNS), ir dėl ribojamų veiklų sąrašo turėtų apsispręsti, ar jį tvirtina Vyriausybė trečiadienį, ar bus tvirtinama ministro įsakymu“, – BNS sakė ministro patarėja.

Finansų ministras Vilius Šapoka BNS sakė, jog svarstoma mokėti papildomas subsidijas smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kompensuojant joms dalį 2019 metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

„Pavasarį tokia priemonė buvo mikroįmonėms, o dabar ne tik joms, bet ir smulkioms bei vidutinėms įmonėms. O stambioms įmonėms rudenį buvo įkurtas Verslo paramos fondas, kur jos gali kreiptis ir ten yra visas spektras finansinių instrumentų – tiek paskolos, tiek kapitalo, tiek kvazikapitalo priemonės“, – BNS sakė V.Šapoka.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilius Šapoka

E.Butkutės-Lazdauskienės teigimu, pradinis Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas buvo mokėti subsidijas visoms įmonėms, nepriklausomai nuo jų dydžio, tačiau ar jis bus teikiamas trečiadienį, ji teigė negalinti pasakyti.

Anot V.Šapokos, subsidijoms smulkioms ir vidutinėms įmonėms reikėtų iki 150 mln. eurų, ir tai būtų vienkartinė priemonė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka anksčiau teigė, kad subsidijų poreikis siekia 100-200 mln. eurų, jų reikėtų apie 60-67 tūkst. įmonių.

V.Šapoka taip pat pranešė, kad individualiai veiklai turėtų būti teikiama tokia pat parama, kaip ir pavasarį, o dėl jos dydžio Vyriausybė apsispręs trečiadienį.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė BNS patvirtino, kad šiems žmonėms turėtų būti mokama po 257 eurus per mėnesį.

Subsidijos už darbuotojų prastovas toliau bus taikomos visoms įmonėms, kurios pasirinks vieną ar kitą pavasarį taikytą šio mechanizmo variantą, BNS teigė V.Šapoka.

Tiksli data, kada išmokos galėtų pasiekti verslą ir darbuotojus, pasak V.Šapokos, priklausys nuo valstybės paramos suderinimo su Europos Komisija: „Tai savaičių, ne mėnesių klausimas.“

J.Rojaka yra sakiusi, kad subsidijos ir lengvatinės paskolos verslui, kurio veikla apribota dėl koronaviruso, pagal naujas priemones turėtų būti teikiama nuo kitų metų pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius