Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė svarstys kitų metų biudžeto projektą

Vyriausybė trečiadienį svarstys 2020 metų biudžeto projektą. Jam pritarus, vėliausiai ketvirtadienį jis bus pateiktas svarstyti Seimui. Vyriausybės posėdyje bus svarstomi valstybės ir savivaldybių, „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų projektai, taip pat kartu su jais teikiamos mokesčių įstatymų pataisos.
Euras
Euras / 123rf.com

Socialinės apsaugos srityje kitąmet planuojama didinti vaiko pinigus, senatvės, netekto darbingumo ir šalpos pensijas. Taip pat numatoma pradėti nemokamą priešmokyklinukų ir pirmokų maitinimą, didinti minimalią mėnesio algą ir bazinį pareiginės algos dydį.

Vaiko pinigus kitąmet planuojama padidinti 10 eurų iki 60 eurų, o neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams jie didėtų 30 eurų iki 100 eurų.

Minimali mėnesio alga (MMA) „ant popieriaus“ kitąmet didės nuo 555 eurų iki 607 eurų. Darbo užmokestis turėtų didėti ir didžiajai daliai valstybės tarnautojų ir biudžetininkų, įskaitant pedagogus, darželių auklėtojus, socialinius darbuotojus, pareigūnus.

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos kitąmet turėtų augti 8 proc. ir pirmą kartą viršytų darbo užmokesčio augimą, kuris, Finansų ministerijos prognozėmis, kitąmet augs 7,4 procento.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija 2020 metais pasieks 374 eurus, o su būtinuoju stažu – 395 eurus.

Skelbta, kad „Sodros“ biudžeto perteklius 2020 metais turėtų siekti 326,17 mln. eurų. Planuojamos „Sodros“ kitų metų biudžeto pajamos yra 4,841 mlrd. eurų, išlaidos – 4,515 mlrd. eurų. Planuojamos valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos bei išlaidos kol kas neskelbiamos.

Finansų ministerija siūlo kitąmet didinti akcizus stipriam alkoholiui, tabakui ir degalams, plėsti gyventojų nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimą.

Ministerija taip pat iš esmės pritaria Seimo narių siūlymui mažiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) bei didesniam progresiniam gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifui – 32 proc. vietoje 27 procentų.

Valdantieji taip pat siūlo apmokestinti komercinių bankų aktyvus ir didžiuosius prekybos tinklus.

Aplinkos ministerija teikia įstatymo projektą dėl taršių automobilių apmokestinimo.

Biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas ne vėliau kaip spalio 17 dieną. Po pirmojo svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius