Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė toliau nagrinės „Alitos“ privatizavimo skaidrumą

2007 m. gegužės 23 dieną Lietuvos Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, jog 2003 m. gruodžio 24 d. Vyriausybės nutarimas, įteisinantis akcinės bendrovės „Alita" privatizavimą, prieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Alita, AB

„Tiek visuomenėje, tiek žiniasklaidoje šis sandoris dažnai laikomas neskaidraus privatizavimo pavyzdžiu. Nors Konstitucinio Teismo nutarimas iš esmės užbaigė „Alitos“ privatizavimą sąlygojusių teisės aktų įvertinimą, tačiau liko nemažai neatsakytų svarbių klausimų. Mus neramina, kad po KT įvertinimo daugiau nebuvo imtasi jokių veiksmų. Toks buvusios valdžios neveiksnumas ardo teisingumo pamatus, didina žmonių nepasitikėjimą valstybe ir politikais“, – sako ministras pirmininkas A.Kubilius.

Kaip teigiama Vyriausybės pranešime, G.Kirkilo vadovaujama Vyriausybė buvo sudariusi darbo grupę, kuri tik pateikė išvadas, kad „AB „Alita“ akcijų pirkimo – pardavimo sandorio sustabdyti praktiškai neįmanoma, nes jis jau įgyvendintas iki Konstitucinio teismo sprendimo.

A. Kubiliaus teigia, kad jo neįtikino tokios išvados, todėl Premjeras pavedė teisingumo ministrui Remigijui Šimašiui artimiausiu metu suformuluoti Vyriausybės poziciją bei pateikti galimų veiksmų planą „Alitos“ privatizavimo klausimu.
Dar 2006 m. spalio 26 d. laikinoji Seimo komisija nustatė, kad privatizuojant „Alitą“ valstybei buvo padaryta 35,905 mln. Lt žala. Konstitucinis Teismas išaiškino, kad Vyriausybės nutarimas parduoti AB „Alita“ akcijas, taip pat prieštaravo svarbiai Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymo nuostatai. Joje teigiama, kad „su geriausią konkursinį pasiūlymą pateikusiu potencialiu pirkėju ar potencialiais pirkėjais, kurių konkursiniai pasiūlymai skiriasi ne daugiau kaip 15 procentų, gali būti deramasi dėl jų pateiktų konkursinių pasiūlymų gerinimo".

Kaip žinia, geriausią konkursinį pasiūlymą pateikė L. Bosca, už akcijų paketą pasiūlęs 90,7 mln. litų. Tačiau į derybas buvo pakviesti ketvirti pagal eilę konkurso dalyviai, pateikę 57,55 mln. litų pasiūlymą, kuris nuo geriausio konkursinio pasiūlymo skyrėsi 33, 15 mln. litų, o tai beveik 37 procentais – daugiau nei dukart viršija įstatymo nustatytą 15 proc. dydį.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius