Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė – už spartesnį netinkamų tiekėjų šalinimą iš konkursų

Vyriausybė siūlo, kad viešuosiuose pirkimuose krizės metu teisėsaugos institucijos greičiau teiktų informaciją apie abejotinus tiekėjus. Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos Seimui bus teikiamos ypatingos skubos tvarka.
Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Vyriausybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymui sudaryti galimybes perkančiosioms organizacijoms per tris darbo dienas iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gauti informaciją apie tiekėjo patikimumą, o gavus neigiamą informaciją – nutraukti procedūras.

„Siūloma paprasta, bet labai svarbi nuostata, kad tais atvejais, kuomet yra vykdomi pirkimai supaprastinta tvarka, tai yra, būtent ekstremalios situacijos arba karantino atveju, perkančioji organizacija turėtų ne tik teisę kreiptis į FNTT ir STT dėl išvados, jei tiekėjas sukėlė abejonių, bet taip pat tą išvadą gauti per tris darbo dienas“, – posėdyje kalbėjo laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ministras tikisi, kad pataisą Seimas priims dar pavasario sesijoje.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, jog tokiu būdu būtų išvengta situacijos, kai teisėsauga jau įvykus savivaldybių per krizę skelbtiems konkursams pareiškė, kad tiekėjai buvo nepatikimi.

„Mes matome paradoksalią situaciją, kada įvairios savivaldybės ekstremalios situacijos metu pirko įvairiausią reikalingą įrangą (...) ir po proceso pabaigos atsiranda jau mūsų tarnybų pamąstymai ir kažkokie veiksmai pasakant, kad viena, kita ar trečia įmonė buvo nepatikima, turėjo problemų su teisėsauga – post factum. Tai nėra normali situacija. Po to lieka atsakomybė ant perkančiosios organizacijos“, – sakė S.Skvernelis.

Įtarus neskaidrų plaučių ventiliavimo aparatų pirkimą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) gegužės pabaigoje pradėjo ikiteisminį tyrimą, atliko poėmius Vilniaus savivaldybėje bei kratas bendrovės „Andrikus“ patalpose.

Pirminiame įstatymo pataisų variante, kuris prieš Vyriausybės posėdį pakoreguotas, buvo numatyta, kad perkančiajai organizacijai būtų palikta diskrecija pašalinti iš pirkimo proceso abejonių sukėlusį tiekėją, jai pačiai paliekant teisę „bet kokiomis priemonėmis įrodyti turimą informaciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius