-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė užbaigė valstybinės žemės perdavimą savivaldybėms, NŽT pertvarką

Vyriausybė po pustrečių metų trukusio proceso užbaigė maždaug 120 tūkst. hektarų valstybinės žemės valdymo perdavimą šalies savivaldybėms. Trečiadienį priimtu nutarimui kartu baigta ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) pertvarka.
BNS nuotr.
Žemė
Temos: 2 Savivaldybė Žemė

„Finišuojame su du su puse metų trukusiu pasirengimu perduoti valstybinę žemę savivaldybėms ir pertvarkyti Nacionalinę žemės tarnybą – šitas yra paskutinis, baigiamasis Vyriausybės nutarimas“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot jo, užbaigus pertvarką savivaldybės patikėjimo teise nuo šiol valdo 55 tūkst. hektarų suformuotos (45 tūkst. sklypų) ir 67 tūkst. ha nesuformuotos žemės, be to, savivaldybės perima dalį NŽT funkcijų ir gali savarankiškai spręsti žemėtvarkos klausimus.

„Iš esmės žemėtvarkos klausimai, tai, kas buvo sprendžiama Nacionalinėje žemės tarnybos, miestuose ir miesteliuose pereina į savivaldą ir savivaldybė tampa paslaugų teikėju, tiek planuotoju. Miestų vyriausieji architektai planuodami teritorinius, erdvinius planus turės dabar įrankį tvarkyti ir žemėtvarką“, – sakė S.Gentvilas.

Tačiau nutarimas draudžia be Vyriausybės sutikimo inicijuoti savivaldybėms perduotų miškų pertvarkymą, keisti žemės sklypo ribas, naudojimo paskirtį, būdą ar paversti kitomis naudmenomis.

Anksčiau Vyriausybės patvirtintos sklypų perdavimo taisyklės numato, kad savivaldybės galės sudaryti žemės nuomos sutartis, formuoti sklypus, plėsti miestų rekreacines zonas, planuoti statybas ar kurti renovuotų daugiabučių kvartalus.

Nuo šių metų pradžios NŽT darbuotojų skaičius sumažėjo nuo 800 iki 500, dalis iš jų – 230 – dirba savivaldybėse ir Statybų inspekcijoje.

Valstybinės žemės valdymo perdavimą savivaldybėms numato nuo 2024 metų įsigaliojusios Žemės įstatymo pataisos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius