-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyriausybė vėl svarstys alkoholio prekybos ribojimus

Vyriausybė pirmadienį pasitarime vėl turėtų svarstyti Seimo narių pasiūlymus uždrausti gaminti vaikams ir paaugliams skirtas prekes, imituojančias alkoholį, bei sugriežtinti prekybą alumi plastiko taroje.
Gėrimas vaikams
Gėrimai vaikams / Svajūno Stroino / 15min nuotr.

Ūkio ministerijos išvadą dėl parlamentarų parengtų Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo turėjo svarstyti liepos viduryje, tačiau ministerija paprašė daugiau laiko. Tuomet ūkio ministras Virginijus Sinkevičius teigė nepritariantis jo vadovaujamos ministerijos parengtai išvadai.

Ūkio ministerija nepritaria Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės „valstietės“ Astos Kubilienės siūlomiems Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams – jais būtų uždrausta gaminti ir parduoti maisto produktus, žaislus ir kitas prekes, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą. Ministerijos teigimu, šis siūlymas nepatenka į Alkoholio kontrolės įstatymo reguliavimo sritį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Be to, ministerija nepritaria ir kito Sveikatos reikalų komiteto nario „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio siūlymui sugriežtinti prekybą į alumi ar kitu alkoholiu plastiko taroje. Parlamentaras siūlo uždrausti prekiauti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholiniųkokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, nuo 7 iki 7,5 laipsnio – 0,25 litro, 6,5-7 laipsnio – 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – 0,5 litro.

Ministerija taip pat nepalaiko konservatorių Pauliaus Saudargo ir Vytauto Kernagio siūlymo uždrausti prekiauti į didesnę nei 0,2 litro talpos plastiko tarą išpilstytu stipresniu nei 6 laipsnių alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholiniais kokteiliais.

Anot Ūkio ministerijos, priėmus šias įstatymo pataisas būtų sudarytos kliūtys laisvam prekių judėjimui, nes Lietuvoje būtų draudžiama parduoti kitose ES šalyse teisėtai pagamintus ir parduodamus alkoholinius gėrimus.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti stipresniu nei 7,5 laipsnio alumi, fermentuotais gėrimais ar alkoholio kokteiliais, kurie yra išpilstyti į didesnę nei 0,5 litro tarą. Draudimai netaikomi į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą išpilstytiems gėrimams.

Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius