Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė žada kompensuoti verslui iki 50 proc. nuomos kaštų

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė idėjai mažinti nuomos naštą įmonėms, kurių veikla per karantiną apribota ar uždrausta, o jų pajamos drastiškai sumažėjo. Valstybei siūloma kompensuoti iki 50 proc. nuomos kainos, jeigu nuomotojas suteiks bent 30 proc. nuolaidą.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad siūloma solidariai prisidėti visoms šalims.

„Koncepcijos esmė ta, kad siūlomas solidarumo principas, tai yra, kad visos pusės turėtų prisidėti – tiek valstybė, tiek ir nekilnojamąjį turtą nuomojantys subjektai. Siūloma kompensuoti iki 50 proc. nuomos kainos tokiu atveju, jeigu įmonei nuomotojas suteikia ne mažesnę, kaip 30 proc. nuolaidą“, – pasitarime kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Pasak jo, kompensacija būtų suteikiama už karantino laiką ir du mėnesius po jo. Kompensacija būtų mokama visoms įmonėms, išskyrus valstybės ir savivaldybių valdomas įmones arba jei jos turi ketvirtadalį ar daugiau akcijų.

„Įmonės, verslo subjektai, kurie šiuo metu nevykdo veiklos, negauna pajamų ir negali padengti nuomos mokesčių. Siūlome koncepciją, kuri solidariai padėtų spręsti šią problemą ir pirmiausia padėtų užtikrinti likvidumą įmonėms, kurių veikla karantino laikotarpiu yra apribota arba uždrausta“, – sakė ministras.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius ministrų kabinetui siūlė nenustatyti 30 proc. ribos, o leisti verslui susitarti tarpusavyje dėl nuolaidų. Kartu jis rekomendavo ilginti kompensacijos galiojimą po karantino, nes verslo, ypač prekybos, atsigavimas pareikalaus laiko.

„Jau dabar matome praktikoje yra individualių susitarimų, tai gal šitoje vietoje neįrėminti į 30 proc. ribas. Siūlytume pasvarstyti ir ilgesnį laikotarpį, iki keturių mėnesių“, – kalbėjo M.Statulevičius.

Ž.Vaičiūnas sakė, kad solidarumo ribos irgi turi būti apibrėžtos.

„Valstybė labai aiškiai sako ir siūlo 50 proc., bet siūlytume taip pat išlaikyti tą 30 proc. ribą. Dėl laikotarpio – tai čia yra koncepcija, ji bus įgyvendinta ir pagal finansines galimybes, tai kol kas siūlytume palikti dviejų mėnesių laikotarpį, nes su karantino laikotarpiu tai ir reikštų praktiškai 3-4 mėnesius“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdomoji direktorė Rūta Vainienė sprendimą vadina subalansuotu ir išmintingu.

„Šitas variantas yra kompromisinis. Taip, prekybininkams lieka tas 20 proc. po nuolaidos, bet tai iš tikrųjų jau yra toks įgyvendintas solidarumo principas. Mes tiktai toliau, dirbant darbo tvarka jau prie teisės aktų, norėsime išskaidrinti pačią nuomos sąvoką (...) Šitas sprendimas yra tikrai jau toks gana subalansuotas, visi skatinami eiti į derybas, taikyti nuolaidas“, – pasitarime kalbėjo R.Vainienė.

Įgyvendinant šią koncepciją vėliau bus parengti teisės aktai.

Priemonę administruotų bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“). Vyriausybei pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad subsidijai planuojama iš viso skirti 100 mln. eurų valstybės lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius