Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybei teikiamas 2015 m. biudžeto projektas

Finansų ministerija parengė ir teikia Vyriausybei 2015 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą. Jis parengtas, įvertinus ūkio raidos scenarijų, vykdant Vyriausybės įsipareigojimus išlaikyti viešųjų finansų stabilumą.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Numatoma, kad valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos pajamas (kartu su ES ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis, kurios sudaro beveik 2,321 mlrd. eurų) 2015 metais sudarys apie 9,215 mlrd. eurų, arba 5,9 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet.

Prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos kartu su ES ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis sieks 7,956 mlrd. eurų, arba 5 proc. daugiau, palyginti su 2014 m. patvirtintu planu.

Didėja krašto gynybos finansavimas, numatytos lėšos kultūros darbuotojų atlyginimams didinti, pensijoms kompensuoti, Kelių fondui skirta didesnė akcizų dalis.

Daugiau pajamų tikimasi gauti iš ekonomikos augimo, gerėjančio mokesčių surinkimo, atlyginimų didėjimo.

„Biudžeto pagrindiniai bruožai – valdymo išlaidos mažėja 5 proc., išskyrus statutinius tarnautojus, didėja krašto gynybos finansavimas, švietimui palikta suma, kuria turėjo būti sumažintas srities finansavimas dėl mokinių skaičiaus pokyčio, numatytos lėšos kultūros darbuotojų atlyginimams didinti, pensijoms kompensuoti, Kelių fondui skirta didesnė akcizų dalis, yra ir kitų teigiamų bruožų”, − vardija kuriuos kitų metų biudžeto pokyčius finansų ministras Rimantas Šadžius.

Planuojami 2015 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos asignavimai su ES ir kitos tarptautinės paramos lėšomis sudarys 9,557 mlrd. eurų, o vien tik valstybės biudžeto išlaidos, įskaitant ES paramos lėšas – 8,298 mlrd. eurų.

2015 m. valstybės biudžeto deficitas sudarys apie 342,4 mln. eurų (grynųjų pinigų principu), planuojamas visų viešojo sektoriaus finansų deficitas − apie 1,2 proc. BVP.

2015 m. BVP augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc., darbo užmokestis augs vidutiniškai 5,8 proc., nedarbo lygis sumažės iki 10,4 proc.

Biudžeto rodikliai parengti, remiantis ūkio raidos scenarijumi, kad 2015 m. BVP augs 3,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 1,2 proc., darbo užmokestis augs vidutiniškai 5,8 proc., nedarbo lygis sumažės iki 10,4 proc.

„Lietuvos ekonomika auga santūriai, bet gana stabiliai, nors dėl išorės nepalankių veiksnių prognozę teko šiek tiek pabloginti. Vis dėlto, kitų metų vaizdas yra gana optimistinis, išliekame viena labiausiai augančių ekonomikų Europos Sąjungoje, o susidoroti su iššūkiais Lietuvai padės ir narystė euro zonoje nuo kitų metų pradžios”, − sako finansų ministras Rimantas Šadžius. 

Stiprinant savivaldybių finansinį savarankiškumą, kitais metais jų biudžetams teks didesnė, nei šiemet,  įplaukų iš gyventojų pajamų mokesčio dalis, taip pat – šio mokesčio pajamos, gautos dėl teigiamų ekonomikos pokyčių. Didėjant savivaldybių finansavimui, griežtėja ir fiskalinių užduočių įgyvendinimo stebėsena bei reikalavimai kreditoriniams įsiskolinimams likviduoti.

„Visos savivaldybės įpareigojamos, kad metų pabaigoje jų įsiskolinimas už suteiktas paslaugas, atliktus darbus ir įsigytas prekes sumažėtų ne mažiau kaip 10 proc., palyginti su šių metų pradžia, o toms savivaldybėms, kurios laiku neteiks reikalaujamų ataskaitinių duomenų Finansų ministerijai, Vyriausybė galės atidėti valstybės biudžeto dotacijų pervedimą”, − perspėja R.Šadžius.

Išliekame viena labiausiai augančių ekonomikų Europos Sąjungoje, o susidoroti su iššūkiais Lietuvai padės ir narystė euro zonoje nuo kitų metų pradžios.

Planuojant 2015 m. biudžeto pajamas ir išlaidas, atsižvelgta į tai, kad Seimo sprendimu PVM lengvata šildymui galioja tik iki 2014 m. pabaigos. „Todėl numatytos pakankamos papildomos lėšos savivaldybėms mokėti kompensacijas už šildymą mažas pajamas gaunančioms šeimos”, – pabrėžia finansų ministras.

Pajamos iš mokesčių  

Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos pajamos, be ES ir kitų tarptautinės finansinės paramos lėšų, 2015 metais sieks apie 6,894 mlrd. eurų ir bus apie 5,2 proc. didesnės nei planuota gauti šiemet.

Prognozuojama, kad pajamos iš mokesčių sudarys apie 6,343 mlrd. eurų, t.y. apie 358,9 mln. eurų, arba 6,0 proc. daugiau, nei planuojama 2014 metais.

Svariausią visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų dalį – apie 43,2 proc., sudarys PVM – beveik 2,981 mlrd. eurų. Skaičiai prognozuoti, įvertinus galiosiančių šio mokesčio lengvatų, grąžintinos ir nesumokėtos PVM sumų pokyčių įtaką faktinėms pajamoms, galutinio vartojimo išlaidų augimą, kuris kitąmet, tikėtina, sieks 6,1 proc.   

Svariausią visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų dalį – apie 43,2 proc., sudarys PVM – beveik 2,981 mlrd. eurų.

1,394 mlrd. eurų pajamų į biudžetą planuojama gauti iš gyventojų pajamų mokesčio. Jas apskaičiuojant, remtasi metinio darbo užmokesčio fondo augimo 6,6 proc. prognozėmis 2015 m., taip pat atsižvelgta į mokestinių pasikeitimų įtaką pajamoms iš šio mokesčio.

Planuojamos akcizų pajamos – beveik 1,086 mlrd. eurų. Prognozė sudaryta įvertinus akcizinių prekių daugiamečius pardavimų duomenis, atsižvelgus į numatomą akcizų tarifų didinimą rūkalams, kai kuriems alkoholiniams gėrimams.

Įvertinus BVP augimą, numatomas įmonių avansinio pelno mokesčio mokėjimo tendencijas bei pajamų galimą praradimą dėl mokestinių lengvatų, prognozuojamos beveik 522 mln. eurų pajamos iš pelno mokesčio.

Asignavimai, investicijos

2015 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos visumos planuojami asignavimai su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis sudarys 9,557 mlrd. eurų. Tarp jų valstybės biudžeto asignavimų − 444 mln. eurų daugiau nei šiemet, o iš viso 8,298 mlrd. eurų.

Skolos aptarnavimas valstybei kitąmet kainuos 17,2 mln. eurų mažiau nei šiemet – iš viso beveik 638,3 mln. eurų.

Kitąmet ES ir kitos tarptautinės paramos lėšų asignavimuose bus 168 mln. eurų daugiau nei šiemet ir sudarys 2,321 mlrd. eurų, o Lietuvos įmokos į ES biudžetą dėl pastaraisiais metais spartesnio BVP augimo bus 25,3 mln. eurų didesnės ir sieks 416,8 mln. eurų.

Skolos aptarnavimas valstybei kitąmet kainuos 17,2 mln. eurų mažiau nei šiemet – iš viso beveik 638,3 mln. eurų.

Valstybės investicijų programoje 2015 m. investicijoms finansuoti planuojama skirti beveik 1,441 mlrd. eurų valstybės lėšų, iš jų beveik 885 mln. eurų – ES paramos lėšų,  70,8 mln. eurų – valstybės garantuojamų paskolų ir 5,8 mln. eurų – valstybės vardu paskolintų lėšų.

Savivaldybių biudžetai

Atkreiptinas dėmesys, kad savivaldybių biudžetai kitąmet auga labiau nei valstybės biudžetas.

Visų savivaldybių biudžetų pajamos iš visų šaltinių (mokesčių, įmokų, rinkliavų, kitų pajamų bei valstybės biudžeto dotacijų) kitąmet, prognozuojama, bus 8,8 proc. arba 178,2 mln. eurų didesnės nei šiemet ir sieks 2,196 mlrd. eurų. Atkreiptinas dėmesys, kad savivaldybių biudžetai kitąmet auga labiau nei valstybės biudžetas.

Kitąmet savivaldybėms keičiasi gyventojų pajamų mokesčio dalies (procentais), tenkančios visų savivaldybių biudžetams nuo įplaukų į konsoliduotą biudžetą, apskaičiavimas – šis savivaldybių biudžetams tenkantis finansinis rodiklis bus susietas ir su pajamų iš GPM kitimu dėl ekonomikos pokyčių.

Dėl planuojamų didesnių įplaukų iš GPM į konsoliduotą biudžetą, savivaldybėms tenkanti dalis bus 60,6 mln. eurų didesnė nei šiemet. Savarankiškoms funkcijoms vykdyti dėl Seimo ir Vyriausybės priimtų sprendimų skiriama GPM dalis didėja nuo 67,78 proc., galiojančių šiemet iki 72,15 proc. 2015 m., ir tai sudarys beveik 70 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius