Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 25 /13:15

Vyriausybėje perdėliojama mokesčių pertvarka, bet pokyčiai kol kas neatskleidžiami

Vyriausybė įvertino iš įvairių visuomenės grupių sulauktus pasiūlymus dėl mokesčių pertvarkos ir žada, kad išliks dėmesys socialinės atskirties mažinimui bei šeimai. Tačiau pačios priemonės gali keistis, o kaip – paaiškės kitą savaitę. Viešbučiai, panašu, išlaikys PVM lengvatą, tačiau mažesnę.
Linas Kukuraitis, Vilius Šapoka, Saulius Skvernelis ir Mindaugas Sinkevičius
Linas Kukuraitis, Vilius Šapoka, Saulius Skvernelis ir Mindaugas Sinkevičius / Dariaus Janučio nuotr.

„Esminiai tikslai išlieka tie patys – tai yra skurdo mažinimas, parama šeimoms, verslumo skatinimas ir produktyvumo skatinimas, gerai apmokamų darbo vietų kūrimas“, – apie numatomus pokyčius neatviravo Finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis pažymėjo, kad dauguma pasiūlymus teikusių grupių palaikė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) sulyginimą su minimaliu mėnesiniu atlyginimu (MMA), taip pat daug palaikymo sulaukė pasiūlymas suvienodinti skirtingų profesijų individualios veiklos apmokestinimą, įvedant pajamų mokesčio sistemą, kurioje mokestis svyruotų nuo 5 iki 15 proc. Esą taip pat palaikomos ir priemonės technologijų inovacijų skatinimui.

„Išsamiai tuos pasiūlymus įvertinome, ir galutinė Vyriausybės pozicija bus pateikta viešai vienu metu kitą savaitę“, – pažymėjo V.Šapoka.

Jis patikino, kad daugiausia siūlymų ir diskusijų sulaukta dėl lengvatų taikymo.

„Papildomų lengvatų spektras buvo labai platus, kiekviena grupė iš savo srities siūlė lengvatas“, – teigė V.Šapoka.

Šildymui PVM tarifas šiemet rudenį, anot jo, galėtų būti nustatytas prie 9 proc., tačiau nuo kitų metų, ES reikalaujant turėti tik 2 lengvatinius PVM tarifus, jis turės keistis. Nors konkretaus tarifo ministras neįvardijo, neoficialiomis žiniomis, šildymui turėtų būti taikomas 15 proc. lengvatinis tarifas.

„Esame peržiūrėję kurioms prekėms ir paslaugoms galėtų būti taikomas mažesnis tarifas, tai yra vietoje 9 proc. – 5 proc., tą pateiksime kitą savaitę“, – sakė V.Šapoka.

Jis patikino, kad išliko pozicija dėl vaiko pinigų vietoje papildomo NPD taikymo – tai yra principinė Vyriausybės nuostata. Tačiau jei anksčiau buvo siūloma po 30 eurų už vieną ar du vaikus, konkretūs dydžiai atnaujintame pasiūlyme gali keistis.

„Su ūkininkų bendruomene turėjome labai daug diskusijų, ir noriu pabrėžti, kad konstruktyvių diskusijų. Tikrai manau, kad atrasime kompromisą, telieka pasidžiaugti, kad esame ir išgirsti, ir suprasti, ūkininkai atkreipė dėmesį, kur jų atžvilgiu galėtų būti tobulinama mokestinė sistema. Principinė nuostata – mokestis turi priklausyti nuo pelno dydžio, o ne nuo profesijos – išlieka“, – sakė ministras.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius pažymėjo, kad viešbučiai gaus tarpinį variantą tarp esamos lengvatos ir jokios lengvatos taikymo – greičiausiai jiems bus taikomas lengvatinis 15 proc. PVM tarifas.

Skurdui mažinti – pusė milijardo

V.Šapoka patikino, kad socialiniai atskirčiai mažinti skirtos lėšos kitąmet sudarys pusę milijardo eurų, o visas mokesčių paketas „bus tobulesnis“, palyginti su pirminiu variantu.

Anksčiau Seime jau kilo abejonių dėl siūlomų „Sodros“ grindų dydžio, susieto su MMA, taip pat būta kalbų, kad Seimas nepalaikytų papildomo „Sodros“ neapmokestinamų pajamų dydžio, kuris būtų taikomas uždirbantiesiems nuo 380 eurų iki 480 eurų. Seimo nariai tikino, kad tai apsunkintų sistemą, taip pat motyvuotų darbdavius kurti mažiausiai apmokamas darbo vietas.

„Įvertinome daugybę argumentų tiek dėl „Sodros“ grindų, tiek dėl įvairių alternatyvų“, – teigė V.Šapoka.

Kitą savaitę atostogauti turėjęs ministras patikino – „na, žinot, atostogauti galima ir mažiau“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis paaiškino, kad prie tiesioginių išmokų vaikams pereina dauguma aplinkinių valstybių, anot jo, linkstama tam tikras bazines pajamas užtikrinti visiems.

„Mūsų regione beveik visos šalys apsisprendžia už vaiko pinigus visiems. Žiūrint į Lietuvos situaciją, kur vaikų skurdas yra didžiulė problema, siekianti apie 30 proc., mes turime ją spręsti ir užtikrinti išėjimą iš skurdo. Vaiko pinigų visiems principas išlieka, bet taip pat numatytos ir priemonės, kurios padės mažiausias pajamas gaunančioms šeimoms“, – aiškino L.Kukuraitis.

Jis patikino, kad mokesčių pertvarka planuojama taip, kad nė viena šeima pinigų neprarastų, o mažiausiai uždirbančios gautų kuo didesnę paramą.

M.Sinkevičius pažymėjo, kad bendras Vyriausybės mokesčių pertvarkos pasiūlymas dar bus vertinamas parlamente – ten jis dar kartą galės pasikeisti. Ministrai žadėjo pertvarkos projektą pateikti kitos savaitės pradžioje.

Vykusiame pasitarime dėl Finansų ministerijos siūlomos mokesčių pertvarkos premjeras pakvietė finansų, žemės ūkio, socialinės apsaugos ir darbo bei ūkio ministrus.

Vyriausybė birželį pasiūlė NPD prilyginti MMA, numatyti tiesiogines 30 eurų išmokas už vaikus, „Sodros“ įmokoms pritaikyti grindis, socialinio draudimo mokesčiams taip pat taikyti papildomą NPD, mokesčių pertvarkoje numatytos lengvatos naujoms įmonėms ir savarankišką veiklą pradedantiems asmenims, investicijoms į mokslinius tyrimus.

Ministrų kabinetas taip pat pasiūlė atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos viešbučiams, dalies lengvatų žemdirbiams. Pagal projektą, pensijų didinimui numatoma skirti per 250 mln. eurų – jos paaugtų apie 20 eurų per mėnesį.

Vyriausybė teigia, kad šios priemonės padės mažinti socialinę atskirtį.

BNS žiniomis, Finansų ministerija siūlo nuo 2018 metų palikti 5 proc. ir 15 proc. lengvatinius PVM tarifus. Pagal siūlomą scenarijų, šildymui būtų taikomas 15 proc. tarifas. Iki paskutinio šildymo sezono jis buvo 9 proc., bet valdantieji buvo jį atšaukę ir grąžinę įprastinį 21 proc. tarifą.

Numatoma, kad dabartinis 9 proc. tarifas knygoms bei keleivių vežimui būtų mažinamas iki 5 proc., viešbučiams – didinamas iki 15 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius