Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybės atstovas: „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ raštai dėl arbitražo tėra tik grasinimai

Vokietijos ir Rusijos koncernams „E.ON Ruhrgas“ ketinant paduoti Lietuvą į tarptautinį arbitražo teismą dėl dujų sektoriaus reformos, Vyriausybės atstovas sako, kad tai tėra tik grasinimai, o Vyriausybės pozicija esanti tvirta.
dujos.jpg
dujos.jpg

Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius sako, kad „jie visada grasino“, rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

„Manau, čia vis dar yra grasinimų stadija. Vyriausybė mano, kad jos pozicijos yra gana tvirtos. Vyriausybės požiūriu, (įgyvendinant dujų sektoriaus re formą – red.) yra įgyvendinama ES direktyva. O “Gazprom„ tai nori paversti investicijų apsaugos klausimu. Teisininkų reikia tam, jei “Lietuvos dujų„ akcininkai nuo grasinimų pereis prie realių teisinių veiksmų“, – sakė V.Valentinavčius.

Energetikos ministerija jau ruošiasi bylinėtis su „E.ON Ruhrgas“ – Vyriausybė kitą trečiadienį turėtų jai suteikti įgaliojimus spręsti nesutarimus su vokiečiais. Nutarimo projekte teigiama, kad „E.ON Ruhrgas“ gali skųsti Lietuvą dėl galimo tarptautinių įsipareigojimų nesilaikymo, todėl ministerija ketina samdyti Lietuvos ar užsienio teisininkus.

Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis dienraščiui tvirtino, esą ruošiamasi „galimiems ginčams“ su vokiečių energetikos milžinu. Paprašytas pakomentuoti, kokie gali būti tokios bylos pralaimėjimo padariniai, ministro patarėjas daugiau informacijos suteikti nepanoro: „Visi komentarai – po trečiadienio posėdžio“

Energetikos ministerijos manymu, ginčai su „E.ON Ruhrgas“ gali kilti dėl 1992 metais sudarytos ir 1997 metais įsigaliojusios dvišalės Lietuvos ir Vokietijos sutarties „Dėl kapitalo investicijų skatinimo ir jų abipusės apsaugos“.

Anot K.Jauniškio, gali būti, kad Vyriausybės veiksmus, pertvarkant dujų sektorių, „E.ON Ruhrgas“ vertina kaip šios dvišalės sutarties pažeidimą. Mat dujų sektoriaus reforma labiausiai atsilieps „Lietuvos dujoms“, kurios didžiausi akcininkai yra „E.ON Ruhrgas“ su „Gazprom“.

„Gazprom“ grasinimus ministras A.Sekmokas anksčiau pavadino „gana šiurkščiu spaudimu suvereniai valstybei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius