-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybės prašymus bankai vadina nepagrįstais

Pirmadienį Vyriausybės ir šalies bankų atstovų susitikime Vyriausybės atstovai pateikė bankams reikalavimų, kad nemažėtų kreditavimo apimtys. Tačiau Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Stasys Kropas sakė, jog tokie prašymai nėra pagrįsti. Taip pat susitikime buvo diskutuojama apie fizinių asmenų bankroto įstatymą.
LBA prezidento S.Kropo teigimu, Lietuvos bankams bankrotas negresia.
Stasys Kropas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Šiandien svarbiausias klausimas – kritinių išlaidų prieinamumas. Mes suprantame, kad tai neatidėliotini darbai. Turime programą ekonomikos skatinimo plano rėmuose. Kai kurios priemonės veikia, kai kurios pradės veikti iki metų galo“, – po pasitarimo sakė ūkio ministras Dainius Kreivys. Jis priminė, kad bankai yra pasiruošę šalies ekonomikai skatinti skirti milijardą litų.

Tačiau Lietuvos bakų asociacijos prezidento S.Kropo teigimu, per pasitarimą nebuvo rastas atsakymas į klausimus apie šalies makroekonomines perspektyvas. „Diskutavome, kiek kredito susitraukimas veikia ekonomiką, kaip ekonomikos susitraukimas veikia kreditą. Akivaizdu, kad ryšys yra“, – sakė LBA prezidentas.

Pasak jo, susitikime teko išgirsti pageidavimų dėl kreditavimo apimčių ir pastebėjo, kad Vyriausybės prašymai, kad kreditavimo portfelis išliktų toks pat kaip metų pradžioje, nėra visiškai pagrįsti. „Teks neišvengiamai susitaikyti, kad portfelis iki metų pabaigos susitrauks“, – sakė S.Kropas.

Jo teigimu, per pirmąjį šių metų ketvirtį bankų paskolų portfelis susitraukė 4 proc. Tai – maždaug 3 mlrd. Lt. Iki metų pabaigos galimas 15-16 proc. sumažėjimas.

Fizinių asmenų bankroto įstatymui – per dideli lūkesčiai

D.Kreivio teigimu, teko išgirsti bankų atstovų nuogąstavimų dėl Seimą pasiekusių įstatymų. Vienas jų – fizinių asmenų bankroto įstatymas. „Fizinių asmenų bankroto įstatymas keistų sąlygas rinkoje, jį reikėtų svarstyti vėliau“, – sakė ministras.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas buvo panašios nuomonės. Jis aiškino, jog fizinių asmenų bankroto įstatymui keliami pernelyg dideli lūkesčiai. „Trumpalaikėje perspektyvoje jo sąnaudos būtų didesnės nei nauda. Galima diskutuoti, bet reikia numatyti saugiklius, kad nebūtų piktnaudžiavimo šiuo įstatymu“, – sakė S.Kropas.

Jo teigimu, teisinė aplinka iš tiesų kelia nerimą, nes gali paveikti bankininkystės veiklą. „Visas kompleksas įstatymų, kurie Seime užregistruoti, gali pareikalauti papildomų išlaidų (...), – kalbėjo S.Kropas, – kelia rūpestį ir vėluojantys įstatymai, kurie turėjo būti priimti: stabilumo įstatymas, indėlių draudimo įstatymas. Terminas trumpėja, jaučiasi netikrumas, todėl įstatymai turėtų būti greičiau priimti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius