Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

WSJ: JAV ir Rusijos nesutarimai dėl Ukrainos didina spaudimą aliuminio gamintojams

JAV ir Rusijos nesutarimai dėl Ukrainos didina spaudimą aliuminio gamintojams, kurie jau nukentėjo dėl pernykščio elektros energijos kainų kilimo, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.
Aliuminis
Aliuminis / 123RF.com nuotr.

Rusija yra viena didžiausių pasaulyje aliuminio gamintojų ir rinkos dalyviai nerimauja dėl galimų Rusijos eksporto sutrikimų paaštrėjus konfliktui su Ukraina.

Pasaulio aliuminio gamintojai jau susidūrė su dideliu spaudimu, atsiradusiu dėl energijos išteklių kainų kilimo, dėl kurio Kinijoje ir Europoje jau buvo uždaryta gamyklų, kurios nesugebėjo pakankamai sumažinti išlaidų ir išsaugoti pelningumo.

Palyginti su metais anksčiau, gamtinių dujų kainos Europoje dėl šaltų orų ir sumažėjusio dujų tiekimo iš Rusijos pašoko beveik penkis kartus.

Savo ruožtu dėl aliuminio kainų kilimo didėja pirkėjų išlaidos. Tarp tų pirkėjų yra ir automobilių gamintojai, kurie jau patiria spaudimą dėl sutrikimų tiekimo grandinėse ir pasaulinio lustų deficito.

Aliuminio kainos per pastaruosius šešis mėnesius pakilo 24 proc. iki daugiau kaip 3,1 tūkst. JAV dolerių už toną, priartėjusios prie aukščiausio per dešimtmetį lygio.

JAV aliuminio milžinė „Alcoa“ pernai pranešė uždarysianti nuostolingą aliuminio gamyklą Ispanijoje, kurios pajėgumas siekia 228 tūkst. tonų per metus. Gamykla veikiausiai bus sustabdyta maždaug dvejiems metams ir tai visų pirma lems problemos, kilusios dėl energijos išteklių brangimo. Elektros energijos kainos Ispanijoje 2021 metų pabaigoje pasiekė rekordinį lygį.

Tuo tarpu Norvegijos aliuminio gamintoja „Norsk Hydro“ paskelbė sumažinsianti gamybą savo Slovakijos gamykloje iki 60 proc. bendro pajėgumo. Toks sprendimas taip pat buvo priimtas dėl elektros kainų kilimo.

Apie gamybos mažinimo planus pranešė ir kitos bendrovės, turinčios aliuminio gamyklų tokiose šalyse kaip Juodkalnija, Rumunija ir Prancūzija. Anksčiau tokį žingsnį žengė kai kurie Kinijos gamintojai.

Europoje pastaruoju metu buvo laikinai sustabdyta gamyba gamyklose, kurių bendras gamybos pajėgumas sudaro apie 810 tūkst. tonų per metus, pažymėjo finansinių paslaugų grupės „Macquarie“ analitikė Lynn Zhao.

Kinijoje savo ruožtu laikinai sustabdytos gamyklos, kurių bendras pajėgumas siekia kelis milijonus tonų.

Jeigu energijos ištekliai toliau brangs, sumažinti gamybos apimtis arba laikinai stabdyti gamybą teks dar keliems Europos gamintojams, įspėja analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius