Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Mauricas: Kanados ir ES prekybos sutartis Lietuvai didelės įtakos neturės

Europos Parlamento (EP) barjerą peršokusi Kanados ir Europos Sąjungos (ES) septynerius metus derinta laisvosios prekybos sutartis (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) didelio poveikio Lietuvai nepadarys, tačiau lietuviškos maisto produktų ir aukštųjų technologijų įmonės gali atrasti naujų klientų Kanados rinkoje, sako ekonomistas Žygimantas Mauricas.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Didelio poveikio Lietuvai nebus, nes Kanada yra nedidelė rinka, galbūt kažkiek vyks didesnė prekyba žaliavų sektoriuje, gal bus gaivinamas paslaugų sektorius. Potencialas yra didelis, nes Kanados rinka yra auganti, bet ji vis dar išlieka gana maža“, – BNS sakė vieno didžiausių komercinių bankų Lietuvoje „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Ž.Mauricas.

Anot jo, didžiausia naudą iš CETA gali gauti Lietuvos maisto ir aukštų technologijų įmonės.

„Iš Kanados galime gauti energetinius produktus, Lietuva taps patrauklesnė investicijoms iš Kanados. Lietuva Kanadai gali pasiūlyti maisto produktus, kurie gal ras savo nišas, reikia tikėtis, kad ir aukštųjų technologijų įmonės suras nišą.

Kanada gali tapti pirmąja stotele aukštųjų technologijų įmonėms, norinčioms patekti į JAV rinką. Kanados rinka yra panaši į Skandinavijos rinką pagal vartotojų įpročius. Jeigu Skandinavijoje esame neblogai įsitvirtinę, tai gal dalis įmonių ryšys darbui Kanadoje“, – kalbėjo Ž.Mauricas.

Jo teigimu, nors CETA Lietuvai nedarys didelio poveikio, tačiau tai yra svarbus susitarimas laisvos prekybos srityje pastaruoju metu.

„Vertinant bendrą kontekstą, kai nepavyko Europos Sąjungai pasirašyti laisvos prekybos sutarties su JAV ir pati JAV atsitraukė nuo Ramiojo vandenyno regiono laisvos prekybos sutarties. Taip pat dar matome, kad Rusijos rinka užsidariusi, Turkijoje neaiški situacija, tai manau, kad CETA yra vilties žiburėlis, jog bendradarbiavimas tarp skirtinguose kontinentuoe esančių šalių yra įmanomas“, – tvirtino ekonomistas.

EP trečiadienį pritarė laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada, nepaisant protestų ir naujojo Amerikos prezidento Donaldo Trumpo protekcionistinių raginimų. EP pritarimas leidžia iš dalies įgyvendinti šią sutartį nuo ateinančio mėnesio. ES ir Kanada CETA sutartį pasirašė praėjusių metų spalio pabaigoje.

CETA yra ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi. Ji pašalina 99 proc. muitų bei vieningą 500 milijonų gyventojų turinčios ES rinką susieja su 10-a pagal dydį pasaulio ekonomika, kurioje gyvena 36 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius