TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas: valdžia svarsto kompensuoti kas trečią užsienio turistų naktį

Laikinasis ekonomikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį pranešė, kad valdžia svarsto padengti dalį į Lietuvą atvykstančių turistų išlaidų, kompensuodama kas trečią jų naktį apgyvendinimo įstaigose.
Turistai Trakuose
Turistai Trakuose / 123rf.com nuotr.

„Nauja priemonė, kurią dar kuriame, bet kuri iš esmės yra unikali Europoje, tai yra tikslas skatinti atvykstamąjį turizmą, tai būtent kompensuoti turistams kas trečią naktį apgyvendinimo paslaugoms“, – Vyriausybėje per spaudos konferenciją sakė ministras.

Žiūrėkite transliaciją iš Vyriausybės:

„Planuojame, kad tokia priemone galėtų pasinaudoti apie 10 tūkst. turistų“, – pridūrė jis.

Apie panašią priemonę yra pranešęs ir Italijos regionas. Sicilija paskelbė naują programą, pagal kurią būtų kompensuojama pusė turisto skrydžio bilietų kainos, taip pat padengiama trečdalis išlaidų už nakvynę viešbutyje.

Turizmo sektorius yra vienas labiausiai nukentėjusių per naujojo koronaviruso pandemiją.

Visgi Ž.Vaičiūnas teigia, kad sektorius atsigauna. Pasak jo, tai įrodo, jog pastaruoju metu šiame sektoriuje įsidarbina daugiau žmonių, nei jų atleidžiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Be abejo, tai susiję su sezono pradžia, bet situacija yra tikrai gerėjanti, juo labiau, kad turizmo sektoriaus atstovai, įmonių vadovai žymiai pozityviau vertina šiandienos situaciją“, – tvirtino laikinasis ekonomikos ministras.

Jis taip pat sakė, kad jau nuo kitos savaitės „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) pradės teikti individualias garantijas kelionių organizatoriams, o po dviejų savaičių – paskolas.

Ž.Vaičiūnas taip pat priminė, kad Vyriausybė yra paskyrusi milijoną eurų kompensuoti neplanuotam lietuvių turistų užsienyje pargabenimui į šalį ekstremaliosios situacijos metu.

Valdžia taip pat parems turizmo sektorių apie 50 tūkst. medikų išdalindama po 200 eurų kuponą atostogoms nuo šių metų rudens.

123rf.com nuotr./Žmonės ant Gedimino kalno
123rf.com nuotr./Žmonės ant Gedimino kalno

Anot laikinojo ekonomikos ministro, turizmo įmonės jau savaitė turi galimybes teikti paraiškas subsidijoms, skirtoms sektoriaus transformacijai, gauti. Už šias subsidijas įmonės galės kurti ir tobulinti turizmo produktus, apmokyti darbuotojus, imtis rinkodaros priemonių.

Pasak jo, per savaitę gauta daugiau kaip 50 paraiškų subsidijoms už 1,3 mln. eurų.

„Geriau negu nieko“

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė 15min sakė, kad šį pasiūlymą vertina teigiamai, nes tai leis turistui ilgiau užsibūti šalyje.

„Įprastai turistai lieka dviem naktims, o čia trečia nemokama, už kurią pats nemoka, o viešbučiui kompensuotų valstybė. Tai viena iš priemonių turizmo gaivinimui, jo skatinimui. Ši priemonė buvo aptarta ir derinta su mūsų asociacijos verslu. Tikrai jai pritariame“, – sakė ji.

Tiesa, E.Ližaitytė mano, kad grupėmis atvykstančių turistų tokia priemonė galėtų ir neišlaikyti, mat tokie žmonės, pavyzdžiui, Vilniuje, išbūna vieną arba dvi nakvynes.

„Apex Alliance“ nuotr./Hilton viešbutis Vilniuje
„Apex Alliance“ nuotr./Hilton viešbutis Vilniuje

Dėl šios priežasties, nors ir nemokama būtų trečia nakvynė, asociacijos vadovės nuomone, tokius turistus būtų sunku išlaikyti.

„Tai būtų patrauklu pavieniams keliautojams. Viešbučiai palankiai žiūri, bet visi žino, kokia yra realybė, kad atvykstamam turizmui, matyt, retai kas galėtų pasinaudoti, ypač grupės“, – aiškino ji.

Be to, E.Ližaitytės teigimu, dėl iniciatyvos dar kyla daug techninių klausimų. Pavyzdžiui, ar turistas turėtų išnaudoti visas tris nakvynes tame pačiame viešbutyje, ar galėtų panaudoti skirtinguose miestuose esančiose apgyvendinimo įstaigose.

Vis dėlto ji sakė, kad tokia priemonė paskatintų turizmo sektorių.

„Tai geriau negu nieko“, – sakė E.Ližaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius