Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drabužių brangimą žada ir Lietuvoje

Medvilnės kainoms pasiekus aukščiausią lygį per pastaruosius 15 metų, drabužių gamintojai prognozuoja šios produkcijos brangimą. Tiesa, žiemos kolekcijos jau pagamintos, todėl didesnės kainos nuvils ieškant drabužių ateinančiam pavasariui.
Rūbai
Drabužiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Medvilnės brangimą lėmė potvyniai šalyse, kurios yra didžiausios medvilnės gamintojos – Pakistane ir Kinijoje – dėl to sumenko medvilnės derlius. Pastarosiomis savaitėmis medvilnė pabrango 700 proc. Anksčiau vienas svaras (maždaug 0,5 kg) medvilnės kainavo 0,1 JAV dolerio (maždaug 0,27 Lt), o šiuo metu kaina siekia 0,83 dolerio (apie 2,24 Lt), suskaičiavo britų naujienų portalas dailymail.co.uk. Savo ruožtu agentūra „Bloomberg“ prognozuoja, jog sausį medvilnės kaina už svarą gali pasiekti ir 1,25 dolerio (apie 3,35 Lt).

Išaugus medvilnės kainoms, drabužių gamintojai prognozuoja ir produkcijos brangimą. Skirtingais „15min“ pašnekovų pateiktais vertinimais, kaina galėtų augti nuo 5 iki 40 proc.

„Žaliavos dalis bendroje produkto savikainoje užima gana reikšmingą dalį – nuo 20 iki 40 proc. Tai priklauso nuo produkto“, – aiškino Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos prezidentas Linas Lasiauskas. Jis prognozavo, kad adekvačiai galėtų brangti ir audinių, drabužių gamintojų produkcija.

Kaune įsikūrusios, drabužius gaminančios, bendrovės „Omniteksas“ generalinė direktorė Audronė Pocienė svarstė, kad brangstant medvilnei, iš jos gaminamų drabužių kaina galėtų augti 5–10 procentų.

Rūbų brangimą numato pavasarį

Tiek L.Lasiauskas, tiek A.Pocienė tikino, kad medvilnės brangimas žiemos kolekcijų drabužių dar nepalies. Mat žieminiai drabužiai pagaminti, kai medvilnė dar nebuvo taip pabrangusi. Tačiau pavasario kolekcijų drabužiai jau gali būti brangesni.

Gamintojų atstovams kalbant apie būsimą rūbų brangimą, kai kurie prekybininkai tikino tokių signalų dar nesulaukę. „Aprangos“ grupės generalinis direktorius Rimantas Perveneckas „15min“ sakė iš drabužių tiekėjų dar negavęs informacijos, kad keisis kainos.

Medvilnės šaltiniai yra tie patys visų šalių audinių ir rūbų gamintojams – tai Indija, Pakistanas ir kitos pietryčių Azijos valstybės. Tad didėjančios kainos daro įtaką visiems, – sakė L.Lasiauskas.

„Mes prekes pavasariui jau nupirkome. Bet jeigu taip žaliava pabrangusi, man sunku ką nors pasakyti. Natūralu, kad turbūt gamintojai turės branginti prekes“, – apie ateitį svarstė R.Perveneckas.

Bendrovės „Lėvuo“, taip pat valdančios drabužių parduotuvių tinklą, rinkodaros direktorius Rimantas Vencevičius sakė, kad dalis tiekėjų žadėjo kainų kol kas nedidinti. Tačiau, R.Vencevičiaus teigimu, kai kurie tiekėjai jau įspėjo, kad pavasario kolekcija galėtų būti iki 30 proc. brangesnė.

Kaina pradėjo augti anksčiau

Bendrovės „Nostra“, užsiimančios audinių iš medvilnės importu, jų prekyba, direktorius Igoris Kupstas „15min“ tikino, kad medvilnė pradėjo brangti dar pernai, kai Kinijoje ir JAV sumažėjo medvilnės pasėlių plotai, tačiau niekas pernelyg į tai nekreipė dėmesio.

„Kinijos valstiečiui naudingiau auginti žemės ūkio produktus, kurie reikalingi maistui ir iškart parduodami. Tuo tarpu apmokėjimo už medvilnę tenka laukti“, – sakė pašnekovas.

Jo teigimu, sumažėjus pasėlių plotams, Kinija ėmė daugiau medvilnės importuoti. „Šalis sunaudojo nemažą dalį valstybinio medvilnės rezervo. Todėl leido importuoti papildomą medvilnės kiekį, kad būtų atstatytas rezervas“, – sakė I.Kupstas.

A.Pocienė „15min“ teigė, kad Kinijoje išaugus vartojimui, gamintojai pajuto medvilnės trūkumą. Tiek jos, tiek viskozės esą trūksta visus šiuos metus. „Prognozuoju, kad trūkumas ne tik išliks, bet ir didės“, – sakė „Omnitekso“ vadovė.

Šiemet, anot I.Kupsto, Pakistanas ir kai kurios kitos šalys padidino medvilnės pasėlių plotus ir tikėjosi rekordinio derliaus, tačiau dalį pasėlių sunaikino potvyniai. Vis dėlto pasėlių plotai buvo padidinti tiek, kad Pakistanas, nepaisant stichijos, ir šiemet turėtų išauginti tiek medvilnės, kiek vidutiniškai išaugina per metus.

„Šiandien daugiau panikuoja ir kainas bando sukelti verpimo fabrikai, kurie yra suinteresuoti aukštomis verpalų kainomis. Mano manymu, kaina pakelta dirbtinai“, – tikino „Nostros“ direktorius I.Kupstas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius