-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaliavų kainos krito

Praėjusią savaitę pasaulinėse žaliavų rinkose vyravo neigiama nuotaika. Daugelis kainų krito. FXTrading specialistai pastebi, kad tai lėmė paskelbti įvairių šalių makroekonominiai duomenys. Įtaką rinkoms paskutiniu metu daro vis stiprėjantis doleris, bei prastėjantys euro zonos rodikliai.
Kinijos rinka
Praėjusią savaitę pasaulinėse žaliavų rinkose vyravo neigiama nuotaika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

 

Pigo nafta

Pirmadienis prasidėjo nedideliu naftos kainų kritimu. „WTI“ kainos kritimą įtakojo sustiprėjęs doleris. „WTI“ nafta kainavo 95,55, o „Brent“ 117,53 JAV dolerius už barelį. Antradienį žaliavinė „WTI“ nafta šiek tiek kilo iki 96,68 , o „Brent“ iki 117,35 USD/bbl. Trečiadienį abiejų rūšių naftos kainos buvo linkusios kristi, nes vienas žaliavų fondas likvidavo kovo mėnesio sandorius dėl blogų prekybos sprendimų. Taip pat kritimui įtaką darė ir naujienos, kuriose buvo teigiama, jog Saudo Arabija gali didinti naftos gavybą.

Trečiadienį „WTI“ kainavo 94,46, o „Brent“ 115,11. Ketvirtadienį JAV paskelbti duomenys, jog naftos atsargos išaugo 4,1 mln. barelių.Taip pat buvo paskelbta, kad naftos gavybos mastai JAV buvo didžiausi nuo 1992 metų, kas pasekojenaftos kainas koregavo iki žemiausio savaitinio lygio 92,28 ir 113,72 atitinkamai. Penktadienį sulaukėme korekcijos ir „WTI“ savaitės prekybą užbaigė ties 93,13, o „Brent“ 114,10 ribomis. „WTI“ kainos nuo savaitės pradžios krito apie 2 USD, o „Brent“ -kiek daugiau nei 3 USD už barelį.

Krito aukso kaina

Auksas savaitę pradėjo kritimu. Metalo kaina „spot“ rinkoje pirmadienį kainavo 1609,01 USD, o  antradienį -1604,57 USD už trojos unciją. Trečiadienį aukso kainų laukė dar didesnis nuosmūkis. Įtaką darė naujiena, kad JAV federalinis bankas (FED) gali peržiūrėti savo kiekybinio skatinimo politiką kovo mėnesiui. Trečiadienį aukso kainos krito dar labiau ir fiksavo 1555,29 USD/t kainos ribą. Ketvirtadienį aukso kainai įtaką darė sumažėjusi tikimybė dėl papildomo JAV ekonomikos skatinimo, auksas šiek tiek atsigavo ir pakilo iki 1576,60 USD lygio. Penktadienį kaina išsilaikė tokioje pačioje tendencijoje ir užsidarant rinkai siekė 1581,16 USD/t. Auksas nuo savaitės pradžios koregavosi apie 30 USD.

Aukso kaina nuo metų pradžios yra kritusi apie 6%. Kai kuriose naujienose bei prognozėse yra skelbiama, kad aukso kaina gali sustoti kilti po 12 metų kilimo periodo. Paskutinėmis dienomis tauriojo metalo kainą daugiausiai įtakojo JAV centrinio banko svarstymai apie šalies ekonomikos programų skatinimo sumažinimą (QE3), bei stiprėjantis doleris.

Rekordinės žemumos

Pažymėtina, kad sidabras šiuo metu yra kritęs į žemiausią lygį per 6 mėnesius.

Per savaitę sidabro kaina kaitėsi dviejų dolerių ribose. Prekyba buvo pakankamai rami, lyginant su auksu. Pažymėtina, kad šis metalas šiuo metu yra kritęs į žemiausią lygį per 6 mėnesius. Pirmadienį jo kaina buvo 29,94 USD/t, penktadienį – 28,52 USD/t.

Didžiausią neigiamą rezultatą demonstravo platina, ji nuo savaitės pradžios pasikoregavo 80 USD. Kaina riedėjo žemyn nuo 1692,95 USD pirmadienį, iki 1609,70 USD penktadienio sesijos pabaigoje.

Paladžio kainos per savaitę į neigiamą pusę koregavosi apie 30 USD/t. Pirmadienį paladžio kaina buvo ties 764,65 USD riba, penktadienį kaina siekė 738,48 USD/t. Vario kaina taip pat krito nuo 3,7 USD už svarą pirmadienį, iki 3,55 USD už svarą kainos savaitės pabaigoje. Vario kainos krito dėl paskelbtų naujienų, kad yra išaugusios šio metalo atsargos bei sumažėjusi paklausa.

Nemaži kritimai per savaitę taip pat užfiksuoti ir tarp aliuminio bei cinko kainų. Aliuminio kaina Londono metalų biržoje yra kritusi labiausiai per tris savaites. Šio metalo gavyba Kinijoje padidėjo iki rekordinių aukštumų. Per praėjusius metus čia išgauta 18,88 mln. tonų aliuminio. Manoma, kad per šiuos metus aliuminio gavyba Kinijoje gali siekti net 23,25 mln. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius