-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žemės įsigijimo ribojimų neigiami atgarsiai – ir Vilniaus biržoje

Siūlomi žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo apribojimai atsilieps ir trims lietuviško kapitalo bendrovėms, kurių akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilnius biržoje, ir bus žalingi šių įmonių smulkiesiems akcininkams. Su plėtros sunkumais susidurs ne tik „Linas Agro Group“, „Invalda LT“ bei „Agrowill group“, bet ir Vokietijos biržoje kotiruojama, bet Lietuvoje į žemės ūkį investuojanti „KTG Agrar“, praneša Investuotojų asociacija.
Birža
Birža / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ateidamos į biržą bendrovės deklaravo siekį dirbti skaidriai ir siekti naudos visiems akcininkams. Nuo šių metų pradžios įsigalioję žemės įsigijimo apribojimai bei siūlomi papildomi saugikliai legalią plėtrą padarys neįmanoma, todėl bus žalingi keliems tūkstančiams smulkiųjų akcininkų ir visai Lietuvos kapitalo rinkai“, – sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas.

Pasak jo, tiek „Linas Agro Group“, tiek „Agrowill group“, tiek „Invaldos LT“ investicijų turinti „Litagra“ didesnę dalį dirbamos žemės nuomojasi. Žemės savininkams nusprendus parduoti žemę, šios bendrovės pagal įstatymą negalės jos įsigyti, todėl jų dirbamus plotus gali perimti smulkesni ūkininkai, valdantys mažiau nei 500 hektarų, arba turimas žemes išskaidę tarp šeimos narių.

V. Rūko teigimu, pataisos legaliam verslui draus investuoti ir plėstis. „Mažuose ūkiuose nevengiama vokelių, jie taip pat yra mažiau efektyvūs, todėl dirbtinėmis priemonėmis privertus ūkius dar smulkėti, mažėtų Lietuvos eksporto pajamos“ , – teigė V. Rūkas.

Anot jo, baimės, kad į Lietuvą atskris krūva užsieniečių ir supirks žemę yra nepagrįstos vien dėl to, kad Lietuvoje praktiškai nėra koncentruotų žemės plotų – vidutinis ūkio dydis yra mažesnis nei 10 hektarų.“ Ko gero, smulkesni žemės plotai yra tik Indijoje“, – sakė V. Rūkas.

Lietuvoje grūdinėmis kultūromis 2013 metais buvo apsėta apie 1,255 mln. hektarų žemės.  Priešingai nei kituose sektoriuose, kur dominuoja užsienio kapitalas, koncentracija žemės ūkyje nėra didelė – stambiausi žaidėjai turi vos 1-2 proc. rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius