Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemos nekilnojamojo turto kainos atriš rankas investuotojams

Per dideli nekilnojamojo turto valdytojų lūkesčiai ir finansavimo sunkumai iki šiol buvo didžiausios kliūtys, stabdančios naujų investuotojų atėjimą į rinką. Pirmąjį 2009 metų pusmetį nebuvo sudaryta jokių didesnių nekilnojamojo turto sandorių Baltijos šalyse, o planuoti – nutrūko, tačiau prognozuojama, kad artimiausiu metu sandorių padaugės dėl rinkoje atsiradusio sunkmečio nuvertinto turto.
Darbo vieta
Šiemet biurų nuomos kainos Baltijos šalių sostinėse jau sumažėjo nuo 10 iki 30 procentų. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Daugelis nekilnojamojo turto rinkos dalyvių su ekonomikos krize susidūrė jau 2008 metais. Išsekus nekilnojamojo turto finansavimo galimybėms, daug besiskolinantys pirkėjai buvo priversti pasitraukti iš rinkos, teigiama „Newsec“ nekilnojamojo turto pranešime.

Prognozuojama, kad antroje šių metų pusėje nekilnojamojo turto rinkoje dominuos galintys investuoti nuosavas lėšas Vokietijos pirkėjai, oportunistiniai fondai bei kiti nuvertinto turto pirkėjai, norintys laimėti kylančio pelningumo aplinkoje. Nepaisant šių potencialių pirkėjų, investicijos bus palyginti nedidelės dėl finansavimo stokos ir bendro rinkos nepastovumo.

„Didėjančios kapitalo sąnaudos, nuosavų lėšų trūkumas ir faktas, kad mūsų regionas priskiriamas aukštesnės rizikos šalių grupei, lėmė, jog per pirmajį 2009 metų pusmetį žymiai išaugo grąžos normos, kurių tikisi užsienio investuotojai. Tikimasi, kad per artimiausius ketvirčius rinkoje pasirodys vis daugiau itin pigaus turto, išjudinsiančio investicijas į NT rinką“, – teigia Ričardas Čepas, „Newsec/Re&Solution“ generalinis direktorius.

Biurų nuomos kainos Baltijos šalių sostinėse per 2009 metų pirmą pusmetį sumažėjo nuo 10 iki 30 proc. Didžiausias nuomos kainų kritimas fiksuojamas brangiausių biurų segmente – moderniuose verslo centruose, esančiuose Vilniaus centre ir prieigose. Prognozuojama, kad nuomos kainos dėl didėjančio nedarbo mažės Talino ir Rygos centriniuose verslo rajonuose, o Vilniuje stabilizuosis. Pasak „Newsec“ nekilnojamojo turto ekspertų, Vilniuje esminis kainų kritimas jau įvyko 2008–2009 metais, o naujų biurų pasiūla ateityje bus gana ribota.

Aukštas biurų neužimtumas ir nestabilios nuomos kainos neigiamai daro įtaką piniginiams srautams bei mažina 2009 m. nekilnojamojo turto kainas. Metų viduryje turto pardavėjai aukščiausios klasės biurų pastatus centriniuose verslo rajonuose tikėjosi parduoti už kainą, grįstą 9–10 procentų kapitalizacijos norma (angl. – yield), o kainos lūkesčiai žemesnės klasės verslo centrams atspindėjo keliais procentais aukštesnę kapitalizacijos normą. Tikimasi, kad per ateinančius metus kapitalizacijos normos stabilizuosis ar šiek tiek sumažės dėl mažesnių palūkanų normų ir lengvesnio skolinimosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius