Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos kriptocunamis: bitkoino pakilimas gali reikšti tiek naują burbulą, tiek rinkos brandą

Bitkoinas, šių metų pradžioje viršijęs 39 tūkst. JAV dolerių ribą, laužo visus kainų rekordus ir vėl mirga žiniasklaidoje. Šalia klausimo, kur link pasuks kriptovaliutų vertė, kyla ir keletas kitų – ar tai žadėtosios decentralizuotų mokėjimų revoliucijos pradžia ir ar nepasikartos netolimos praeities kainų burbulo istorijos? Kriptovaliutų ekspertai pastebi, kad susidomėjimas bitkoinu didėja ir Lietuvoje, nors viešų kriptomilijonierių beveik nežinoma.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Galbūt visuomenės dėmesio neatkreipė 2013 m. įvykęs mažasis bitkoino kainų burbulas, kai tuomet menkai žinoma valiuta pakilo iki „varganų“ 1200 JAV dolerių. Tačiau 2017 m. karštinę prisimena daugelis. Tų metų rudenį apie naują pelningą investiciją kalbėjo visi, tačiau persivertus metams jos vertė staigiai smigo žemyn patvirtindama skeptikų žodžius, nuliūdindama daugybę entuziastų ir sudegindama vėlyvų laimės ieškotojų pinigus.

Bitkoinas su trenksmu grįžo šį rudenį – tiesa, jis tarsi niekur nebuvo dingęs. Po minėto nuopuolio, pasiekęs 4000 JAV dolerių tašką, 2019 m. pavasarį jis pamažu pradėjo kopti į viršų, kol šiais metais pralenkė buvusį piką. Sausio 7 d. jis viršijo 39 tūkst. JAV dolerių ribą.

2017 m. istorija dar nėra pamiršta, tad staigus bitkoino kritimas rinkos nelabai nustebintų. Dėl kainų svyravimo kriptovaliutos išlieka rizikinga investicija, tačiau kai kurie kalbinti ekspertai tiki, kad atėjo esminių pokyčių metas.

Lietuvis bitkoino pamokas išmoko

Verslininkas ir investuotojas Aurimas Levickas kriptovaliutomis susidomėjo dar 2017 m. pradžioje. Tuomet, pakilimo metu, jis į šią sritį buvo investavęs penktadalį savo turto, tačiau per tą laiką išmoko daug pamokų. Kriptovaliutų jis turi ir dabar, bet aktyvių investicijų į šią sritį nebedaro ir nesistengia jomis prekiauti. Kriptoturto dalis jo portfelyje sumažėjo iki 5 proc., A.Levickui tai daugiau asmeninio fondo dalis.

„Man smagu matyti bitkoino prieaugį, bet tai nėra pagrindinė mano investicija. Aš negaliu numatyti rinkos elgesio, kaina gali vieną dieną pakilti, kitą nukristi. Kadangi bitkoino kainai įtakos daryti negaliu, nededu į jį didelės pinigų sumos, nenoriu investuoti skolintais pinigais. Aš investuoju į tai, apie ką išmanau, verslą ir nekilnojamą turtą – čia galiu, tarkime, pakelti nuomos kainą ar tiesiog sėkmingiau dirbti“, – 15min sakė jis.

Prieš keletą metų aktyviai pasinėręs į naujojo turto klasę, vyras sakė daręs klaidų ir iš jų mokęsis.

Aurimas Levickas
Aurimas Levickas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius