Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zikos virusas gali numarinti turistų rojumi laikomų salų ekonomikas

Poilsiautojų iš viso pasaulio pamėgtos atostogų vietos Amerikos žemynuose labai greitai gali atbaidyti turistus. To priežastis – uodų pernešamas Zika virusas, nuo kurio vakcinų ir vaistų kol kas nėra, ir kuris jau užfiksuotas beveik trijose dešimtyse valstybių ir teritorijų Pietų ir Šiaurės Amerikoje, rašo cnn.com.
Jamaika
Jamaika / 123rf.com nuotr.

Mergelių salos, Barbadosas, Jamaika ir įvairios mažesnės Karibų jūros regiono šalys viruso epidemijai yra mažiausiai atsparios, nes jose turizmas sudaro ūkinės veiklos stuburą.

VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

Mergelių salas kasmet aplanko beveik milijonas turistų, ir jų dėka salose egzistuoja apie trečdalis dabartinių darbo vietų.

Pavyzdžiui, Mergelių salas kasmet aplanko beveik milijonas turistų, ir jų dėka salose egzistuoja apie trečdalis dabartinių darbo vietų.

Didžiajai Britanijai priklausančiose Mergelių salose šis skaičius dar didesnis, čia net 86 proc. ekonominės veiklos susieta su atvykstančiaisiais turistais.

Netoliese esančiame Barbadose turizmas sukuria 37 proc. BVP, o su juo susijusiame sektoriuje dirba trečdalis salos gyventojų. Panaši turizmo įtaka ir Jamaikai, kurioje 28 proc. gyventojų dirba poilsiautojų aptarnavimo srityje.

Mokslininkai šiuo metu intensyviai dirba tyrinėdami Zikos virusą, kuris siejamas su kūdikių apsigimimais ir, manoma, gali plisti lytiniu keliu. Kai kurios virusu užsikrėtusios moterys pagimdė mikrocefalija sergančius vaikus. Ši liga lemia mažesnes nei įprasta kūdikių galvas ir raidos sutrikimus ateityje.

Vis dėlto nemažai daliai virusu užsikrėtusių žmonių nepasireiškia jokie arba tik labai silpni simptomai.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Zikos virusą jau paskelbė pasauline grėsme, o užkrečiamųjų ligų kontrolės centrai daugelyje šalių nėščiosioms moterims rekomenduoja vengti kelionių į šalis, kuriose yra didelė užsikrėtimo virusu rizika.

Dėl sumažėjusių turistų srautų gali nukentėti ir tokios didelės šalys kaip Meksika bei Brazilija. Meksika yra populiari kūdikių besilaukiančių porų atostogų vieta, o Brazilijoje turistų antplūdžio laukiama per rugpjūtį vyksiančias olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Braziliją kasmet aplanko apie šeši milijonai turistų iš užsienio, o turizmo industrija sukuria dešimtadalį šalies BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius