Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zimbabvė – šalis, naudojanti devynias valiutas

Tvarkyti savo pinigus viena valiuta daugeliui žmonių yra sudėtinga. Tačiau įsivaizduokite, kaip komplikuota tai daryti turint net devynias skirtingas valiutas, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Zimbabvės doleriai
Zimbabvės doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Devynių valiutų egzistavimas – liūdna Zimbabvės verslo realybė. Šalies verslininkai buvo priversti prisiimti užsienio valiutos prekiautojų vaidmenį po to, kai vietos doleris žlugo ir buvo pašalintas iš cirkuliacijos.

JAV doleris yra laikomas oficialia Zimbabvės rezervine valiuta.

Šiuo metu Afrikos šalies verslininkai prekiauja JAV ir Australijos doleriais, PAR randais, Botsvanos pulomis, Didžiosios Britanijos svarais, Japonijos jenomis, Kinijos juaniais ir Indijos rupijomis.

„Dauguma valiutų yra skirtos prekybos tikslams. Pusė mūsų prekybos ryšių yra su Kinija ir Pietų Afrika, taigi turime leisti prekybą daugiau nei viena valiuta“, – sakė Zimbabvės rezervų banko valdytojas Johnas Mangudya.

JAV doleris yra laikomas oficialia Zimbabvės rezervine valiuta.

Šalies sostinės Hararės gatvėse JAV doleriui teikiama pirmenybė, bet prekiautojai priima visą spektrą skirtingų valiutų. Pavyzdžiui, šalia sienos su PAR ir Botsvana itin paplitęs rando, pulos ir euro naudojimas atsiskaitymams.

Tiesa, pastaruoju metu PAR randas Zimbabvėje praranda pasitikėjimą dėl to, kad vien tik per praėjusius metus nuvertėjo trečdaliu.

Zimbabvės valiutos krizės pradžia laikomi 2000 m., kuomet vyriausybė šalyje įvykdė agresyvią žemės reformą. Šaliai taikomos sankcijos ir prarastas užsienio investuotojų pasitikėjimas šios Afrikos šalies ekonomika lėmė Zimbabvės dolerio žlugimą.

Paskutinis oficialus infliacijos rodiklis – 230 mln. proc., Zimbabvėje buvo užfiksuotas 2009 m. pradžioje.

Tuo metu šalis išgarsėjo spausdinamais vieno šimto trilijonų dolerių banknotus.

Zimbabvės investicijų fondo „Vinal Investments“ vadovas Shingis Munyeza prisimena tuos laikus ir teigia, kad kuomet užsisakydavo puodelį kavos, už jį susimokėdavo iš anksto. Kitu atveju, kaina būtų galėjusi sparčiai užkilti.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius