Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žinia 700 tūkst. banko klientų: ar esate įsitikinę, kad pinigų išgryninimas jums nieko nekainuos?

Augustinui, kaip sako pats, išsprogo akys pamačius, kiek kainavo pinigų išgryninimas. Už 300 eurų vyras sumokėjo net 6 eurus. „Man jų reikia labiau“, – su apmaudu dėstė vyras. SEB banko klientas nusprendė pinigus išgryninti „Luminor“ bankomate, nežinodamas, kad nemokamai SEB klientus aptarnauja ne visi, o tik dalis „Luminor“ bankomatų. Sumaištis kilo po DNB ir „Nordea“ jungtuvių, tačiau SEB tikina jau išsprendęs painiavą.
SEB bankomatas
SEB bankomatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Esu banko SEB vartotojas. Iki šios dienos buvau patenkintas teikiamomis paslaugomis, tačiau šįryt akys išsprogo pamačius, koks buvo pritaikytas antkainis grynųjų pinigų išėmimui“, – taip savo istoriją pradėjo Augustinas.

Juk tai jau mano pinigai, uždirbti, o bankas nori po kąsnelį juos iš manęs atimti, tik drąsiai teigiu – MAN JŲ REIKIA LABIAU, – dėstė Augustinas.

Šeštadienį jam prireikė 300 eurų. Augustinas nusprendė pasinaudoti Kauno „Akropolyje“ esančiu „Luminor“ bankomatu, žinodamas, kad SEB klientai gali naudotis ir „Luminor“ paslaugomis.

„Žinoma, buvau nusiteikęs, jog už išmokėjimą teks susimokėti papildomai bent jau porą eurų. Tačiau šįryt, išmaniojoje programėlėje pamatęs savo sąskaitos likutį, likau lengvai šokiruotas. Už grynųjų pinigų išmokėjimą buvo nuskaičiuota 6 eurai. Ar tai normalu?“ – sutrikęs pasakojo Augustinas.

Apmaudus mokestis
Apmaudus mokestis

6 eurai sudaro 2 proc. nuo operacijos sumos.

„Mano, jauno, dirbančio Lietuvos piliečio nuomone, tai yra viršūnė. Ar čia skatinimas disponuoti pinigais elektroninėje erdvėje? Ar tiesiog atsimušame į bankų monopoliją. Tai gal padarykit taip – kiek pinigų nori išsiimti, tiek pat mokesčių turi sumokėti? Juk tai jau mano pinigai, uždirbti, o bankas nori po kąsnelį juos iš manęs atimti, tik drąsiai teigiu – MAN JŲ REIKIA LABIAU. Pasitikėjimas bankais smunka, kas iš to, jog konsultantai banko skyriuose šypsosi ir maloniai bendrauja“, – pyko vyras.

Tiesa, mokesčio Augustinas galėjo išvengti net ir pasirinkęs „Luminor“ bankomatą. Kaip?

Sumaištis – po bankų jungtuvių

Jeigu jis būtų pasirinkęs tinkamą „Luminor“ bankomatą, už pinigų išgryninimą būtų visai nemokėjęs. Pasirodo, kad tik dalis „Luminor“ bankomatų SEB klientams paslaugas teikia nemokamai – tai buvę DNB bankomatai. Tuo metu SEB kortelės turėtojas, pasirinkęs „Luminor“ (buv. „Nordea“ bankomatą), jau privalėtų sumokėti mokesčius.

Kaip žinoti, kuris „Luminor“ bankomatas išduos pinigus nemokamai, o kuris nuskaičiuos nemažą mokestį? Nors vizualiai jie kažkiek skiriasi, banko atstovai rekomenduoja geriausiai pasitikrinti internete, ar pasirinktas bankomatas aptarnauja SEB klientus.

„Šiuo metu SEB banko klientai nemokamu grynųjų pinigų limitu gali pasinaudoti imdami grynuosius pinigus SEB ir „Luminor“ (anksčiau DNB) bankų bankomatuose Lietuvoje – iš viso 512 bankomatų“, – 15min aiškino banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė.

Paimdami grynuosius pinigus kituose bankomatuose (įskaitant ir „Luminor“, anksčiau buvusius „Nordea“), klientai moka SEB banko grynųjų paėmimo mokestį, priklausantį nuo to, kokia kortele – debeto ar kredito naudojasi.

SEB banko debeto korteles turi apie 700 tūkst. privačių klientų.

Po poros mėnesių – nemokamas išgryninimas

Nuo kitų metų vasario 8 dienos SEB banko paslaugų planus turintys klientai galės naudotis turimu grynųjų pinigų limitu, nemokėdami SEB bankui grynųjų pinigų paėmimo mokesčio, bet kuriame Lietuvos ir užsienio šalies banko bankomate, paaiškino I.Dauguvietytė-Daskevičienė.

Nuo kitų metų vasario 8 dienos SEB banko paslaugų planus turintys klientai galės naudotis turimu grynųjų pinigų limitu, nemokėdami SEB bankui grynųjų pinigų paėmimo mokesčio, bet kuriame Lietuvos ir užsienio šalies banko bankomate.

Tai reiškia, kad klientai jau galės nebekreipti dėmesio ir į tai, kuriuo „Luminor“ (DNB ar „Nordea“) bankomatu naudosis.

„Priklausomai nuo pasirinkto plano klientai gali naudotis nuo 100 iki 1 tūkst. eurų siekiančiu grynųjų pinigų paėmimo per mėnesį limitu, o populiariausio plano „Sumanu“ naudotojai – 550 eurų dydžio limitu. Nemokamas limitas negalioja plano „Standartas“ turėtojams“, – patikslino banko atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius