Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaida: spaudimą Rusijos ekonomikai vasarą tyliai lengvino paspartėjusi gynybos pramonė

Nepaisant sankcijų, liepą spaudimą patiriančiai Rusijos ekonomikai šiek tiek atokvėpio galėjo suteikti karo pramonė – metalo gaminių industrijos rezultatai tą mėnesį šoktelėjo net 30 proc., kur kas geresni buvo ir transporto priemonių gamybos rezultatai. Analitikai tiki, kad ši paskata ekonomikai gali būti trumpalaikė, nes senka tokios gamybos finansavimo šaltiniai, rašo JAV leidinys „Bloomberg“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Atrodo, kad prezidento Vladimiro Putino plečiamos karo pastangos didina Rusijos pramonės gamybą ir padeda šalies ekonomikai viršyti daugelį blogiausių prognozių dėl sankcijų, skelbiama „Bloomberg“ straipsnyje.

Karinės technikos gamybą gaubiantis slaptumas ne iki galo paslėpė jos poveikį bendrai Rusijos gamybai.

Baigtinės metalo produkcijos gamyba – statistinė eilutė, į kurią, be tokių daiktų kaip stalo įrankiai, įeina ginklai, bombos ir įvairių rūšių amunicija, – liepos mėnesį Rusijoje išaugo beveik 30 proc., palyginti su ankstesniais metais.

Atskira statistinė kategorija, vadinama „kitos transporto priemonės ir įranga“, kurioje, be dviračių ir panašių gaminių, taip pat klasifikuojami laivai, lėktuvai ir šarvuočiai, taip pat yra viena iš labiausiai augusių.

„Apdirbamosios pramonės rezultatai būtų buvę daug prastesni, jei ne karas“, – sakė „Bloomberg“ kalbinta Tatjana Orlova iš „Oxford Economics“.

Tačiau tikėtina, kad gynybos pramonės ekonominis pakilimas gali būti trumpalaikis, ypač jei į ją bus nukreipta daugiau darbo jėgos, o dėl sankcijų sumažės Rusijos karinės mašinos pajėgumai, nes ji neteks modernių komponentų ir technologijų, rašo „Bloomberg“.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ką paliko iš Charkivo regiono pabėgę rusai
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ką paliko iš Charkivo regiono pabėgę rusai

Dėl Rusijos vykdomo energetinio Europos šantažo taip pat kyla grėsmė, kad pajamos iš šių išteklių sumažės, nes Rusija jau sustabdė didžiąją dalį dujų tiekimo pagrindinei savo rinkai Vokietijai, o žaliavinę naftą parduoda su nuolaida.

Rusija greitai sukūrė finansines apsaugos priemones, kad sušvelnintų vasario mėnesį įvykusią invaziją į Ukrainą, tačiau pramonės pasiruošimas karui greičiausiai užtruko ilgiau.

Liepos mėnesį V. Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo vyriausybei suteikiama ypatinga įmonių kontrolė, siekiant paremti kariuomenę, priverčiant jas prireikus nukreipti gamybą kariniams poreikiams tenkinti arba dirbti papildomai.

„Liepos mėnesio duomenys patvirtina, kad išaugęs valstybės užsakymų, pateiktų kariniam pramoniniam kompleksui, skaičius palaiko Rusijos gamybą. Pastaraisiais mėnesiais pramonės gamybos skaičiai atrodė beveik per geri, kad būtų tiesa“, – leidiniui sakė V. Orlova.

Gamyklų produkcija, anksčiau buvusi visos ekonomikos rodikliu, liepos mėnesį beveik nesumažėjo, nors tą patį mėnesį metinio BVP rodiklis susitraukė 4,3 proc.

Liepos mėnesio bendra visos pramonės gamyba, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 3,1 proc.

Vokietijos tarptautinių ir saugumo reikalų instituto Berlyne Rusijos ekonomikos analitikas Janis Kluge apskaičiavo, kad per pirmuosius septynis šių metų mėnesius išlaidos gynybai buvo maždaug 20 mlrd. dolerių didesnės nei per tą patį 2021 m. laikotarpį, rašo „Bloomberg“.

Aukšto rango pareigūnas leidiniui yra sakęs, kad gynybos pirkimų biudžetas šiemet turėjo padidėti net 700 mlrd. rublių (11 mlrd. JAV dolerių).

„Sunku apskaičiuoti, kiek ilgai karinės išlaidos gali palaikyti pramonės augimą, nes duomenys yra uždari. Galbūt metus, o gal ir ilgiau“, – „Bloomberg“ sakė nepriklausoma Rusijos ekonomistė Aleksandra Osmolovskaja-Suslina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius