Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zlotas smunka, bet Lietuvos gyventojams tai gera žinia: vyks ir apsipirkti, ir atostogauti į Lenkiją?

Kaimyninės Lenkijos zlotas pastaraisiais mėnesiais pinga – nors šalies centrinis bankas padidino bazines palūkanų normas, valiutos vertė toliau smuktelėjo. Tačiau tai reiškia geras naujienas Lietuvos importuotojams ir gyventojams. Pastaruosius, ekonomistų teigimu, aukštos infliacijos akivaizdoje tai gali paskatinti važiuoti apsipirkti ir atostogauti kaimyninėje šalyje, o gamintojai galės sutaupyti, nes importuojamos prekės atpigs.
Lenkijos zlotas
Lenkijos zlotas / 123RF.com nuotr.

Puslapio xe.com duomenimis, 1 eurą liepos 20 dieną buvo galima įsigyti už 4,754 zloto. Lygiai prieš metus 1 euras buvo vertas 4,596 zloto.

Didžiausią nuosmukį per 12 metų, pasak bloomberg.com, ši valiuta buvo patyrusi kovo 8 dieną. Tuo metu 1 eurą buvo galima įsigyti už 4,9 zloto.

Šį mėnesį, bloomberg.com duomenimis, zloto kursas euro atžvilgiu smuko 2,3 proc., o tai yra ketvirtas didžiausias nuosmukis tarp besivystančių rinkų valiutų.

15min kalbinti ekonomistai tokią zloto padėtį vertina kaip gana paradoksalią, nes Lenkijos centrinis bankas padidino bazines palūkanų normas iki 6,5 proc., tačiau tai zloto vertės nekilstelėjo. Ekspertai teigia, kad didžiausią įtaką Lenkijos nacionalinei valiutai daro geopolitinis neapibrėžtumas.

Zloto vertei nepadeda Lenkijos vidaus politikos miražai

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis sakė, kad pagrindinės visų mažesnių šalių valiutų nuvertėjimo priežastys yra geopolitinės, iš to kyla ekonominių problemų tiek regioniniu, tiek geopolitiniu mastu.

Taip pat ekspertas išskyrė kelis dešimtmečius nematytus aukštos infliacijos rodiklius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Mačiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Mačiulis

„Visa tai kelia neigiamus investuotojų sentimentus. Matėme bendrą tendenciją, kad investuotojai ieškojo užuovėjos pirkdami patikimiausias rezervines valiutas, JAV dolerį. Jie atsitraukė nuo mažesnių valstybių, rizikingesnių besivystančių ekonomikų valiutų. Lenkijos zlotas pateko tarp aukštesnės rizikos valstybių. Tai susiję su Ukrainoje vykstančiu karu“, – 15min sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Dar viena priežastis, pasak ekonomisto, yra politinė aplinka – jau ne pirmus metus Lenkijos santykiai su Europos Komisija yra įtempti.

„Lenkijoje paminami nepriklausomos žiniasklaidos, žodžio laisvės, teisės viršenybės principai, politizuojama teismų sistema. Tai irgi nėra patrauklu užsienio investuotojams“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius