-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŽŪM siūloma ES paramos pieno ūkiams skirstymo tvarka ūkininkų netenkina

Europos Komisijai (EK) skyrus beveik 11 mln. eurų paramos sunkumų dėl pieno krizės patyrusiems Lietuvos ūkininkams, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo pinigus skirti tik tiems ūkiams, kurie balandžio-birželio mėnesiais už kilogramą natūralaus pieno gavo mažiau nei 35 centus.
Prie Žemės ūkio ministerijos ūkininkai dalina pieną
Pienas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Be to, ūkininkai nepatenkinti, kad iš 10,66 mln. eurų sumos pieno ūkiams ministerija numato skirti tik 8,86 mln. eurų.

Kauno rajono ūkininkų sąjungos vadovas Mindaugas Maciulevičius teigia, kad ūkininkai su tokiomis taisyklėmis nesutinka – anot jo, paramą gautų tik mažieji pieno ūkiai, nors dėl kritusių pieno kainų ir sausrų kenčia visi.

Žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas sako, kad pagal tokią tvarką paramą gaus dauguma Lietuvos pieno ūkių, be to, tvarka dar nepatvirtinta – su ūkininkais bus tariamasi dėl taisyklių. Anot jo, parama bus skirstoma taip, kad ūkininkai nepatirtų nuostolių.

„Paramą už pieną gaus daugiau nei 90 proc. ūkininkų ir beveik 11 tūkst. ūkių. Ūkių, kurie pateks į tą paramos schemą, dydis yra labai įvairus. Kodėl pasirinkta 35 centai, tai kaip ir praeitoj paramos schemoj buvo, yra išskaičiuotas rodiklis, kuris rodo, kad tai yra savikaina pieno – jeigu mažiau nei 35 centai, tai jau nebedengia savikainos“, – BNS teigė viceministras.

„Šita parama Europos reglamente ir nurodo, kad turi būti dengiama už negautas pajamas, tai ūkininkai, kurie gavo, tarkim, 20 centų, tai mes papildomai jiems sumokėsim tuos 15 centų skirtumą“, – pridūrė jis.

Tuo metu M.Maciulevičiaus teigimu, nustačius 35 centų kainos ribą paramą gautų tik maži ūkiai.

„Visa eilė tų vidutinių ūkių, kurie, pavyzdžiui, ekologiniai ūkiai gauna centą ar kitu daugiau, 36 ar 37 centus, jie negaus nieko. Arba tie brangūs ūkiai net ir vidutiniai, 40 karvių turintys, jie investuoja į pašarus, gerą racioną duoda ir jų riebalingumas pieno būna santykinai aukštas, jie gauna priedus už tą natūralų pieną ir irgi viršija tuos 35 centus“, – BNS aiškino M.Maciulevičius.

Anot ūkininkų sąjungos vadovo, dėl tokio paramos paskirstymo bus labiau vystomi mažiau kokybiško pieno ūkiai. Be to, anot jo, nebuvo išklausyti Lietuvos ūkininkai.

„Aš nesuprantu, ar mes į kokybiško natūralaus žaliavinio pieno rinką einam, ar mes tiesiog vėl segmentuosim savo ūkius“, – sakė M.Maciulevičius.

Anot jo, pieno ūkininkai liko nusivylę, kad ne visa beveik 11 mln. eurų parama jiems bus paskirstyta.

„Šiuo metu yra be galo sudėtinga situacija išlikimo pieno ūkių ir mes tikėjomės, kad visa šita parama bus skirta pieno ūkiams, kaip ir buvo žadėta (...), bet tik 8,8 (mln. eurų – BNS) skiria pienininkams. Tai tie du milijonai kažkur kitiems sektoriams nuėjo, o nacionalinės (paramos iš Lietuvos biudžeto – BNS) net nesvarsto“, – BNS teigė M.Maciulevičius.

Viceministras V.Abukauskas aiškino, kad visi EK paramos pinigai dabar nepaskirstomi, nes norima pagreitinti jos mokėjimo procesą, o likusius 2 mln. eurų ministerija paskirstys ateityje.

„Žemės ūkio ministerija puikiai supranta, kad šiandieną ūkininkai susiduria su sunkumais, tai todėl mes siekiame kuo greičiau išmokėti šituos pinigus ir mes dabar imam tik antrą ketvirtį, kur mes jau tiksliai žinome parduoto pieno kainą, žinom tų ūkininkų skaičių, kiek turi, tai kad kuo greičiau paleistume tuos pinigus. (Dėl likusių 2 mln. eurų – BNS) dar žiūrėsimės, dar dėliosimės“, – sakė viceministras.

Anot jo, ministro įsakymo projektas dar nebuvo derinamas su ūkininkais, nes „yra tokia normali proceso eiga“.

„Taisyklės yra tokios, kad turėjome suderinti su EK reglamentu. Šiai dienai pateikėm derinimui (projektą – BNS), yra patalpinta į sistemą, 10 dienų laukiame visų suinteresuotų asmenų, asociacijų, partnerių pastabų ir po to mes būtinai su jais visais darysime susitikimą“, – sakė V.Abukauskas.

Liepos 10 dieną Briuseliui pritarus neatidėliotinai paramai ūkininkams, ji pasieks 22 šalių ūkininkus, kuriuos neigiamai paveikė nepalankios oro sąlygos ar specifiniai sunkumai. Lietuvai skirta 10,66 mln. eurų, Latvijai – 6,8 mln. eurų, Estijai – 1,72 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius