-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žygimantas Mauricas: palikdami PVM lengvatą šildymui, valdantieji nuėjo lengviausiu keliu

Valdančiosios koalicijos lyderiai, pirmadienį nusprendę dar metams pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, pasirinko lengviausią kelią, užuot sprendę, kaip padidinti gyventojų pajamas, sako „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas. Žygimanto Maurico teigimu, Vyriausybė apskritai vengia priimti sudėtingus sprendimus ir tokiu būdu stabdo šalies progresą.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sprendimas (pratęsit PVM lengvatą šildymui – BNS) šiek tiek keistokas, nes jau kaip niekad buvo pasiryžtą lengvatą naikinti. Turint omenyje, kad ši lengvata yra socialiai neteisinga, nes ja naudojasi visi gyventojai – ir pasiturintieji, ir nepasiturintieji, jos palikimas rodo, kad Vyriausybė pati nesugeba išspręsti fundamentalių ekonomikos problemų – pakelti mažai uždirbančių gyventojų pajamas tiek, kad jie patys galėtų susimokėti pilną kainą už centrinį šildymą“, – BNS teigė Ž.Mauricas.

Jos palikimas rodo, kad Vyriausybė pati nesugeba išspręsti fundamentalių ekonomikos problemų

Pasak jo, šiuo sprendimu Vyriausybė taip pat galėjo pasiduoti lobistų – šilumos gamintojų – interesams.

„Ta lengvata naudojasi visi gyventojai – kuo daugiau šilumos sunaudoja, kuo didesnį butą turi, kuo daugiau nekilnojamojo turto turi, tuo turtingesni yra, ir tuo daugiau tos lengvatos gauna. Taigi, lengvatos palikimas yra tikrai labai keistas“, – kalbėjo ekonomistas.

Jo teigimu, valdžia verčiau turėtų naikinti lengvatą ir kartu didinti mažas pajamas gaunančių gyventojų pajamas.

„Buvo nueita lengviausiu keliu, net sakyčiau populistiniu, nes vasara, yra kitos žymiai didesnės problemos. Taip pat pastebiu labai grėsmingą tendenciją, kad tiesiog vengiama daryti didesnius pokyčius, paliekamas status quo, tačiau Lietuva negali sau leisti taip elgtis. Lietuva turi judėti į priekį, nes jei nejudėsime į priekį, ypač tokioje konkurencingoje erdvėje, kaip euro zona, mes galime labai greitai atsidurti Graikijos padėtyje“, – perspėjo Ž.Mauricas.

Darbo partijos siūlymu politinė taryba pirmadienį nutarė dar metams pratęsti PVM lengvatą šildymui – iki 2016 metų liepos. Tačiau sprendimą turės priimti Seimas.

Dabar numatyta, kad lengvatinis tarifas galios tik iki šių metų liepos 1 dienos. Jeigu Seimas lengvatos nepratęstų, PVM šildymui padidėtų iki 21 procento. Premjeras Algirdas Butkevičius ir anksčiau yra teigęs, kad šioje Vyriausybės kadencijoje lengvata nebus panaikinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius