Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išspręsti turtinius klausimus be streso: vedybų sutartis – internetu

Vedybų sutartis Lietuvoje vis dar nėra itin dažnas porų pasirašomas dokumentas. Neretai ji traktuojama ne kaip turtinių santykių nustatymas, o kaip jausmų netikrumo, nepasitikėjimo vieno kitu liudijimas. Vis dėlto tokių, kurie pasirenka teisiniu keliu susitarti dėl įsipareigojimų ir atsakomybės, kasmet atsiranda vis daugiau. Juolab kad dabar šią procedūrą galima atlikti tiesiog internetu, institucijų durų varstyti nereikia.
Vestuvės
Vestuvės / 123rf.com

Naudinga, ne tik skyrybų atveju

Vedybų sutartis Lietuvoje nėra itin populiari dėl gajaus mito, kad tai savotiškas skyrybų pranašas. Jei dar prieš vestuves ar vos susituokus galvojama apie turtų dalybas – anokia čia meilė?

Vedybų sutarties tikslas – abiejų sutuoktinių susitarimas, kuris numato jų turtines teises, įsipareigojimus ir atsakomybę. Tačiau būtina pabrėžti tai, kad sutartis galioja ne tik, kaip daugelis mano, nutraukus santuoką, bet ir jos metu.

Numatyti kiekvienam skiriamą finansinę atsakomybę šiais laikais – itin aktualu.

Numatyti kiekvienam skiriamą finansinę atsakomybę šiais laikais – itin aktualu. Vienas iš populiariausių atvejų – kai vienas iš sutuoktinių verčiasi verslo veikla ir prisiima tam tikrą riziką. Sudarius vedybinę sutartį galima apsaugoti šeimos interesus tuo atveju, jei verslas nenusisektų, žlugtų.

Vedybų sutartis gali būti sudaroma ir tada, kai poros turtinė padėtis prieš vestuves yra nevienoda, taip apsisaugoma nuo ginčų ir galimų klausimų gyvenant bendrą gyvenimą. Aišku, galiausiai vedybų sutartis numato ir turtinius įsipareigojimus bei teises sutuoktiniams nusprendus pasukti atskirais keliais.

Jei vedybų sutartis nesudaryta, skyrybų atveju vadovaujamasi įstatymu, kuris numato, kad sutuoktinių turtas, įgytas santuokos metu, yra bendras. Bendru traktuojamas ir kiekvieno iš sutuoktinių atlyginimas. Skyrybų atveju nesutarimų iškyla pačių įvairiausių – kam priklauso namas, mat vyras jį statė savo rankomis, o žmona nė kiek neprisidėjo, butas, už kurį buvo mokama tik iš vieno sąskaitos, automobiliai ir smulkesni daiktai, galiausiai – turtiniai įsipareigojimai ar vertybiniai popieriai.

Visus minėtus reikalus išdėstyti popieriuje sutuoktiniai gali tiek iki, tiek po vestuvių – pasirašydami ikivedybinę arba povedybinę sutartį. Pastaroji įsigalios iš karto pasirašius sutartį arba nuo datos, kuri bus nurodyta sutartyje, o ikivedybinė – nuo santuokos įregistravimo.

Praėjusiais metais Lietuvoje įregistruotos 1 282 vedybų sutartys.

Praėjusiais metais Lietuvoje įregistruotos 1 282 vedybų sutartys, o bendras šalyje galiojančių vedybų sutarčių skaičius buvo 8 350.

Kur kas greičiau – internetu

Norėdami įregistruoti vedybinę sutartį, sutuoktiniai gali kreiptis į notarą, su savimi atsinešdami reikiamus dokumentus, priklausomai nuo sutarties tipo ir turinio. Jei sutartis sudaroma jau po vedybų – santuokos liudijimą, jei ketinama spręsti namo, automobilio ar kito turto klausimus – nuosavybės ir kitus su daiktais ar ketinamu dalinti nekilnojamuoju turtu susijusius dokumentus. Ir, aišku, – asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus.

Tačiau norint sudaryti vedybų sutartį eiti pas notarą ir gaišti laiką šiais laikais jau nebūtina. Prašymą užregistruoti vedybų sutartį jau galima pateikti daug greičiau ir patogiau – elektroniniu būdu. Tai aktualu ne tik nuolat brangų laiką taupantiems Lietuvoje gyvenantiems piliečiams, bet ir į užsienį išvykusiems lietuviams. Pastarieji taip pat gali pasinaudoti „Elektroninių valdžios vartų“ siūloma paslauga.

123rf.com /Pora su kompiuteriu
123rf.com /Pora su kompiuteriu

Per elektroninę bankininkystę prisijungę prie www.e.paslaugos.lt portalo ir pasirinkę skiltį „Duomenų teikimas Vedybų sutarčių registrui“ sutuoktiniai gali „Registrų centrui“ pateikti prašymą užregistruoti vedybų sutartį. Viską atlikus tinkamai, vedybų sutartis įregistruojama ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo dokumento pateikimo, jei paslaugą apmoka ne vėliau kaip per 2 darbo dienas. Vedybų sutarties įregistravimas porai atsieis 7,24 euro.

Pabrėžtina, kad vedybų sutartis nėra amžina ar nekeičiama. Pasikeitus gyvenimo aplinkybėms, nusprendus turtą dalinti kitaip, vedybų sutartį visada galima pakeisti ar nutraukti. Tai, beje, taip pat galima atlikti tiesiog elektroniniu būdu, naudojantis „Elektroninių valdžios vartų“ paslaugomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius