Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nusipirkote nekokybišką produktą? Pateikti skundą jau galite internetu

Įsigijęs nekokybišką prekę ar įtardamas, kad jam buvo suteikta nekokybiška paslauga, kiekvienas vartotojas turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Skambinti jai ar eiti tiesiai į instituciją ir rašyti prašymą – ne visada patogu, tačiau dabar ginti savo teises kur kas paprasčiau. Skundus dėl nekokybiškų prekių ar paslaugų per kelias sekundes galima pateikti internetu.
Nusivylusi moteris
Nusivylusi moteris / 123rf.com

Buvo juntamas poreikis

Kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą yra tekę nemažai daliai šalies gyventojų. To priežasčių – tikrai ne viena. Nuo pasibaigusio maistų produktų galiojimo laiko, brokuotų prekių iki netinkamai, nekokybiškai, pažeidžiant teisės aktus atliekamų paslaugų.

„Dažniausiai skundžiamasi drabužių, avalynės, informacijos ir ryšių technologijų, buitinių namų ūkio prietaisų ir elektroninių prekių kokybe, sutartu laiku nepristatomų arba vėluojamų pristatyti prekių, taip pat dėl kultūros paslaugų“, – komentavo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė.

Dažniausiai skundžiamasi drabužių, avalynės, informacijos ir ryšių technologijų, buitinių namų ūkio prietaisų ir elektroninių prekių kokybe.

Vartotojai į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą iki šiol kreipdavosi telefonu ar tiesiog atvykdavo parašyti skundo. Dabar šis procesas kur kas paprastesnis – pateikti prašymą ar gauti informaciją teisiniais klausimas itin paprasta internetu.

Būtent tam 2015-aisais, panaudojant Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos biudžeto lėšas, buvo sukurta Vartotojų teisių informacinė sistema (VTIS). Perkelti šią paslaugą į elektroninę erdvę, pasak G. Nenartavičiūtės, buvo nuspręsta atsižvelgiant į vartotojų poreikius.

Paslauga populiarėja

VTIS platformoje vartotojams pateikiamos kelios paslaugos – teisinės informacijos užklausa, skundo pateikimas ar kreipimasis į paslaugų tiekėją. Pabrėžtina, kad norint naudotis VTIS platformos paslaugomis, vartotojui būtina patvirtinti asmens tapatybę, o tai kiekvienas gali padaryti paprastai prisijungęs per Elektroninės valdžios vartus, naudodamasis elektronine bankininkyste ar e. parašu.

123rf.com nuotr./VTIS ekrano kopija
123rf.com nuotr./VTIS Ekrano kopija

Pateikti skundą minėtoje platformoje vartotojai gali keliais būdais – tiesiai per VTIS arba įkelti į sistemą užpildytą formą. „Vartotojai dažniausiai renkasi sistemoje pateiktą prašymo formą, kurioje išsamiai prašoma pateikti visą ginčo nagrinėjimui reikiamą informaciją. Taip išvengiama pakartotinio kreipimosi į vartotoją, prašant papildyti duomenis ar pašalinti prašymo trūkumus“, – kokį būdą dažniau renkasi vartotojai, įvardijo G. Nenartavičiūtė.

Galimybė kreiptis ir stebėti skundo nagrinėjimo eigą nepakilus nuo darbo stalo lėmė vartotojų susidomėjimą tokiu skundų pateikimo būdu.

Vienas iš itin svarbių dalykų yra tai, kad pateikęs skundą elektroniniu būdu vartotojas gali stebėti jo kelią – kada jis priimtas, užregistruotas, ar su juo atliekami kiti veiksmai. Tai, pasak G. Nenartavičiūtės, ir nulemia vis didėjantį paslaugos populiarumą: „Galimybė kreiptis ir stebėti skundo nagrinėjimo eigą nepakilus nuo darbo stalo lėmė vartotojų susidomėjimą tokiu skundų pateikimo būdu, todėl vartotojų kreipimųsi skaičius VTIS platformoje auga.“

Per 2016 metus Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, pasak pašnekovės, elektroniniu būdu gavo 132 vartotojų skundus ir 30 vartotojų pasiteiravimų įvairiais vartotojų teisių klausimais.

Paklausta, kaip yra nagrinėjami vartotojų pateikti skundai, G. Nenartavičiūtės tikino, kad tarnyba, tai daro atsižvelgdama į šalių rašytinius ir (ar) daiktinius įrodymus. Nagrinėjimas vyksta Vartotojų teisių apsaugos įstatyme numatyta tvarka ir ne vėliau kaip per 90 dienų (įstatyme numatytomis aplinkybėmis šis terminas gali būti pratęstas iki 30 dienų) priimamas sprendimas dėl ginčo esmės, kurį vykdyti ginčo šalys privalo, jeigu nė viena iš šalių per 30 dienų nuo sprendimo priėmimo nepareiškia ieškinio bendrosios kompetencijos teisme. Atkreiptinas dėmesys, kad apie skundo nagrinėjimo eigą vartotojas yra nuolat informuojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius