Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sukurti verslą neiškėlus kojos iš namų – įmanoma

Dažno nestebina tai, kad daugelį kasdienių dalykų jau galime atlikti tiesiog kelioms minutėms prisėdę prie kompiuterio – nusipirkti maisto prekių, drabužių, susimokėti sąskaitas, užsisakyti draudimą ar net susitvarkyti daugybę finansinių reikalų. Neįtikėtina tai, kad šiais laikais neiškėlę kojos iš namų galime netgi įkurti verslą ar mažų mažiausiai pakloti jam pamatą.
Pora su kompiuteriu
Pora su kompiuteriu / 123rf.com

Svarbiausia – idėja

Visi didesnius ar mažesnius verslus įsukę verslininkai vieningai pasakytų – svarbiausias dalykas yra idėja. Nuo to, ar ketinate įkurti paprastą e. parduotuvę, ar svajojate apie ambicingą startuolį, priklauso, kiek darbo reikės įdėti ir kokį gausite rezultatą.

Pagrindinis klausimas – ar bent įsivaizduojate, kuria linkme norėtumėte judėti, ar tiesiog avantiūristiškai norite pabandyti „ką nors savo“. Abiem atvejais itin naudinga pasiskaityti mažų ir didžių verslininkų sėkmės istorijų, kurių interneto platybėse tiesiog apstu.

Pagrindinis klausimas – ar bent įsivaizduojate, kuria linkme norėtumėte judėti, ar tiesiog avantiūristiškai norite pabandyti „ką nors savo“.

Ne vienas apie savo sėkmę kalbantis verslininkas drąsiai prisipažįsta, kad jį inspiravo viena ar kita jau esanti idėja. Nemaža dalis naujų verslų atsiranda kam nors sugalvojus vieną ar kitą esamą paslaugą, prekę tiesiog patobulinti, praplėsti jos geografiją.

Galiausiai, išsamiai nupasakotose verslininkų istorijų – daug naudingos patarties, patarimų, kaip neužlipti ant pradedančiųjų grėblio, nedaryti klaidų, iš kurių jau seniai visi pasimokė.

Pasiskaityti įkvepiančių ir mokančių sėkmės istorijų siūlo daugybė interneto svetainių – nuo „Inc“, „Eneterpreneur“ iki naujienų portalų „Guardian“ ar „Telegraph“. Daugybę Lietuvoje įgyvendintų verslo sėkmės istorijų – nuo e. parduotuvių, sulčių spaudyklų iki 3D spausdintuvų – galima rasti 15min rubrikoje „Geronomika“.

123rf.com nuotr./Vyras su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Vyras su kompiuteriu

Idėjos brandinimas, rinkos ir konkurentų vertinimas, plano ir strategijų sudarymas, finansinių klausimų įvertinimas – savaime aišku, kainuos nemažai laiko, tačiau visa tai – taip pat galite atlikti tiesiog sėdėdami prie kompiuterio namuose. Informaciją apie verslo steigimą elektroniniu būdu teikia daugybė įstaigų – nuo savivaldybių, ministerijų, „Verslios Lietuvos“ iki daugybės privačių įmonių. Konsultacijos įmanomos verslą planuojančiajam patogiausiu būdu – nuo e. laiškų iki pokalbių „Skype“.

Įgyvendinus patį sunkiausią ir rimčiausią uždavinį – sustygavus idėją, visi kiti verslo steigimo žingsniai paprastai ir sklandžiai gali būti atliekami e. būdu.

Verslo liudijimas ar individualios veiklos pažyma

Pasikonsultavę su specialistu ar patys, priklausomai nuo veiklos pobūdžio, intensyvumo ir kitų veiksnių, nuspręsite – jums reikia verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymos. Užsisakyti tiek vieną, tiek kitą – labai paprasta.

Užsisakyti verslo liudijimą galima per elektroninę bankininkystę prisijungus prie VMI sistemos.

Užsisakyti verslo liudijimą galima per elektroninę bankininkystę prisijungus prie VMI sistemos. Patvirtinus tapatybę kiekvienam piliečiui atveriamas jo asmeninis profilis, tada tarp teikiamų paslaugų belieka susirasti kategoriją „Verslo liudijimai“ ir pradėti jį formuoti. Jei visi duomenys pateikti tinkamai, verslo liudijimas asmeniui išduodamas per 4 darbo dienas, tokiu pat būdu galima ir pratęsti turimo verslo liudijimo galiojimą. Ši procedūra užtrunka mažiau – 2 darbo dienas.

Įregistruoti individualią veiklą galima per e. bankininkystę prisijungus prie tos pačios VMI sistemos. Tereikia prie registrinių duomenų kategorijos pasirinkti „Individualios veiklos registravimas/nutraukimas“ ir pradėti pildyti.

123rf.com nuotr./Pora su kompiuteriu
123rf.com nuotr./Pora su kompiuteriu

Licencijos ir leidimai – internetu

Leidimas vykdyti vieną ar kitą veiklą – vienas pirmų ir labai svarbių žingsnių, po kurio seka leidimai, licencijos ir kitos pažymos, kurių reikia būtent vienai ar kitai veiklai vykdyti. Pasiklausti verslininko draugo patarimo šiuo klausimu – ne pats geriausias pasirinkimas.

Verslo steigimo žingsniai paprastai ir sklandžiai gali būti atliekami e. būdu.

Jei draugas užsiima prekyba, o jūs planuojate apgyvendinimo ar grožio paslaugų verslą – būtinų žingsnių ir dokumentų sąrašas gali būti visiškai skirtingas.

Tam, kad vieną dieną elektroninio pašto dėžutėje neatsirastų nemalonių pranešimų apie trūkstamą licenciją, baudą ar net stabdomą veiklą, į šias procedūras reikėtų pažiūrėti rimtai. Vis dėlto neretai net ir patys pavyzdingiausi, net to nenorėdami, tiesiog dėl nežinojimo vieną ar kitą būtiną etapą netyčia „prašoka“. Vienas iš būdų išvengti tokių situacijų – pasinaudoti būtent tam „Verslo vartų“ portale sukurtomis verslo atmintinėmis.

Minėtoje svetainėje pradedantysis verslininkas gali surasti visų reikiamų dokumentų sąrašą konkrečiai pagal tą sritį, kurios verslą pradeda.

Išsiaiškinus, kokių leidimų ar licencijų reikia konkretaus verslo pradžiai – tereikia imtis darbo. Europos Sąjungos fondų lėšomis sukurti portalai „Verslo vartai“ ir „Elektroniniai valdžios vartai“ suteikia galimybę daugybę verslo pradžiai aktualių klausimų išspręsti tiesiog keliais mygtukų spustelėjimais. Nuo higienos paso ar ekologinio sertifikato išdavimo iki leidimų atlikti biomedicininius tyrimus, prekiauti produktais ar naudoti Lietuvos Respublikos oficialųjį pavadinimą, vėliavą ar heraldiką – visa tai galima atlikti užsukus į www.e.paslaugos.lt svetainę.

Elektroniniu būdu galima žengti ne tik pirmus, bet ir tolimesnius verslo žingsnius – internetu nesunku atidaryti ir įmonės banko sąskaitą, susirasti svetainės ar logotipo kūrėjų, tiekėjų, partnerių, patalpų nuomai, galiausiai – susirasti informacijos apie plėtrą arba galimą valstybės ar ES paramą verslui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius