-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendrovės „Biomotorai“ direktorius Donatas Karanauskas: „Jei nenuleisi rankų – pavyks“

Donato Karanausko vadovaujama įmonė „Biomotorai“ gyvuoja jau aštuonerius metus, per kuriuos rinka keitėsi, o naudotas aliejus iš atliekos virto vertinga žaliava. Greitu pelnu susižavėję konkurentai vis atsirasdavo ir dingdavo, tačiau tik nuolatinis nuoseklus darbas, orientacija į klientą, anot D.Karanausko, leido pelnyti klientų pasitikėjimą ir užtikrinti nuolatinį įmonės augimą. Tiek kalbėdamas apie verslo pradžią, tiek apie plėtrą, „Biomotorų“ savininkas neabejoja – reikia dirbti, nenuleisti rankų ir tikėti tuo, ką darai, o tada – būtinai pavyks.
UAB „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas
UAB „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dirbsi ir pasiseks

„Biomotorų“ įkūrėjas pasakojo, kad mintis kurti atliekų perdirbimo verslą nebuvo atsitiktinė – vyras ilgą laiką dirbo šioje srityje ir matė esant dar neatrastų nišų: „2006-aisiais, kai pradėjome šį verslą, naudotas aliejus iš kavinių, restoranų ar kitų įstaigų išvis nebuvo surenkamas, buvome pirmieji sugalvoję teikti tokią paslaugą.“

Įmonės perdirbančios naudotą aliejų įkūrėjas teigė, kad įkurti verslą Lietuvoje nėra sunku. „Aišku, labai svarbu yra turėti gerą idėją, tačiau dar svarbiau ja tikėti, įdėti daug darbo ir nenuleisti rankų. O tada – būtinai pasiseks“, – ryžtingai tikino D.Karanauskas.

2006-aisiais, kai pradėjome šį verslą, naudotas aliejus iš kavinių, restoranų ar kitų įstaigų išvis nebuvo surenkamas, buvome pirmieji sugalvoję teikti tokią paslaugą.

Vienintelis dalykas, kurį „Biomotorų“ direktorius įvardijo kebliu – veiklą reglamentuojančius teisės aktus: „Tikrai nelengva buvo. Kepimo aliejaus surinkimo veiklą, kaip vėliau paaiškėjo, kontroliuoja ne viena valstybinė institucija. Tad išsiaiškinti visus teisinius niuansus, būtinų dokumentų rengimas ir leidimų bei patvirtinimų gavimas pareikalavo atitinkamo dėmesio. Tačiau dabar galime jaustis laisviau.“

Verslininkas pasakojo, kad 6 metus jo vadovaujama įmonė vertėsi iš tų lėšų, kurias uždirbdavo. „Ilgą laiką investuodavome tai, ką uždirbdavome. Padėtis pasikeitė tada, kai pradėjo augti darbų apimtys, klientų skaičius. Supratome, kad norint išsaugoti kokybę ir užsakovus, turime plėstis“, – pasakojo D.Karanauskas.

VIDEO: „Biomotorai“ – kur naudotas aliejus virsta biokuro žaliava

Nebetilpome turimose nuomojamose patalpose, todėl nusprendėme pirkti naujas, pritaikyti jas mūsų veiklai, atnaujinti įrangą ir transportą, taigi prašydami finansuoti mūsų plėtrą kreipėmės į banką, dėstė D.Karanauskas. „Tačiau bankai tokiais atvejais reikalauja turėti, kas garantuoja už tą paskolą, o šiuo klausimu mums padėjo „Invega“, kuri tą garantiją ir suteikė. Pasinaudojome ir dar viena minėtos įmonės teikiama paslauga – daliniu palūkanų kompensavimu. Visa tai smarkiai palengvino plėtros procesą“, – kalbėjo verslininkas.

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. „Invega“ padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Būtent šioms garantijoms teikti buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Plės rinką ir pasiūlą

6 metus sklandžiai dirbusi „Biomotorų“ įmonė didžiausią proveržį vis dėlto pajuto pasiryžusi plėtrai. „Tai lėmė, kad struktūrizavome savo veiklą. Patys į viską pradėjome žiūrėti dar atsakingiau, juk turime įsipareigojimų, ne tik klientams, bet ir bankui. Padidėjo darbuotojų skaičius, pagerėjo paslaugų kokybė, tai įvertino ir klientai. Padaugėjus jų skaičiui, aišku, išaugo ir pardavimai“, – kalbėjo D.Karanauskas.

Padidėjo darbuotojų skaičius, pagerėjo paslaugų kokybė, tai įvertino ir klientai.

Paklaustas, kaip sekasi konkuruoti su kitais panašių paslaugų tiekėjais, „Biomotorų“ įkūrėjas tikino, kad į konkurentus nesidairo. „Didžiausias dėmesys skiriamas klientams, kurių jau turime daugiau kaip 1000, bei teikiamų paslaugų kokybės gerinimui“. Tačiau verta paminėti, kad rinkos kainos labiau priklauso ne nuo konkurentų, o nuo naftos kainų, paklausos, pasiūlos svyravimų ir pan.“

Verslininkas pasakojo, kad įmonės veiklos geografija apima visą Lietuvą. Visą savo produkciją „Biomotorai“ eksportuoja į Austrijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Lenkijos rinkas, tačiau plėstis, anot D.Karanausko, yra kur. Naudotą aliejų žaliava biokorui paverčiančios įmonės įkūrėjas tikino, kad turi ne tik rinkos, bet ir paslaugų spektro plėtros planų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius