Dabar populiaru
Publikuota: 2018 birželio 10d. 12:00

Desertas lyg iš paveikslėlio – tokio už 3,5 euro paragausite Baisogaloje

Edvardas Šimkevičius su mama Zita
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr. / Edvardas Šimkevičius su mama Zita

Baisogala Radviliškio rajone ne vieną dešimtmetį garsėja kaip intelektualų miestelis. Čia tebeveikia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvulininkystės institutas, o jo darbuotojų vaikai pasiekė aukštumų įvairiose srityse. Netoli ir tas laikas, kai Baisogala pagarsės įspūdingais desertais, kuriuos netoli bažnyčios esančioje mamos kavinėje gamina jaunas konditeris Edvardas Šimkevičius.

Kaip iš paveikslėlio. Arba – kaip iš prabangiausios kavinukės Paryžiaus ar Londono centre. Tokios mintys apninka, kai po išties skanių pietų Edvardas atneša desertą. Gabalėlis torto, o šalia braškės ir našlaičių žiedai. „Čia viskas valgoma“, – plačiai šypsodamasis užtikrina jaunasis konditeris.

Nuo mokyklos Kaziuko mugių

Edvardui vos 23-eji. Bet gaminti desertus, kepti tortus buvo jo sena svajonė, dar mokykloje, septintoje–aštuntoje klasėje, pradėjo tai daryti, kaip pats sako, dalyvaudamas Baisogalos gimnazijos Kaziuko mugėje. Dalyvavo vieną kartą, pakvietė ir po metų, paskui vėl, ir vėl.

Baigęs mokyklą jis dėl būsimosios specialybės galvos nesuko, žinojo, kad rinksis konditerio profesiją. Tai tam tikra prasme yra jo genuose. Kaip pats sako, „probabė buvo virėja, baba virėja, mama virėja, tai ir aš ten pat“. Vaikinas šiemet du mėnesius buvo stažuotėje Vengrijoje, kur vyko pasitobulinti. Dabar tortais lepina tėvų kavinės „Pas Zitą“, gyvuojančios Baisogaloje nuo 2005 m., svečius.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Baisogalos kavinė „Pas Zitą“
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Baisogalos kavinė „Pas Zitą“

Po gimnazijos jo kelias pasuko į Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą, buvo išvykęs į Daniją atlikti penkių savaičių praktiką, kur pagrindinį dėmesį irgi skyrė konditerijos paslaptims. Tai buvo maždaug prieš ketverius metus.

„Ten darbo dienomis viską gamindavome, keliaudavome, savaitgaliais patys sau maistą ruošdavome – aš ir dar keli padėdavo. Mūsų buvo apie 20 žmonių – 10 konditerių ir 10 mėsininkų. Tai tiek kugelį kepėm, tiek kitus lietuviškus tradicinius patiekalus, šašlykus kepėm. Grįžęs iš Danijos antrą dieną išgirdau, kad ieškomas žmogus dirbti „Harmony Park“, nieko apie tą vietą nežinojau tuo metu, nuėjau į pokalbį. Pasikalbėjome apie viską su šefu Rolandu Čižiku, o po aptarimo, nes ieškojo dviejų virėjų ir vieno konditerio, o žmonių buvo daug, pasirinko tik mane“, – karjeros pradžią prisiminė Edvardas.

Grįžo prieš 2 metus

„Harmony Park“ vaikinas dirbo dvejus metus, tada nusprendė grįžti į Baisogalą, į tėvų verslą. Be to, nusprendė ir dar pasimokyti tame pačiame Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre virėjo specialybės. Po šių mokslų jis ir susirado projektą, pagal kurį išvyko į Vengriją.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Edvardas Šimkevičius
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Edvardas Šimkevičius

„Labai patiko ir Vengrijos gamta, keliavome po kalnus, kitur. Vengrijoje labai populiarios visokios mugės, labai įdomu buvo pamatyti, kaip jos ten vyksta, kaip prekiaujama maistu. Mes irgi dalyvaujame mugėse, šventėse, tai gerai buvo idėjų pasisemti“, – pasakojo E.Šimkevičius.

Iš Vengrijos vaikinas parsivežė ir kulinarinių idėjų, tiek šaltų, tiek karštų patiekalų. „Kai pradėjau dirbti su tėvais, pernai apie Velykas, pradėjome gaminti tortus, desertus. Turime dabar 8 tortus, bet jau greitai keisime asortimentą. Aš tortus kepu čia. Tuoj vieno paragausite ir jūs“, – šypsojosi Edvardas.

Kai pradėjau dirbti su tėvais, pernai apie Velykas, pradėjome gaminti tortus, desertus. Turime dabar 8 tortus, – sakė Edvardas.

Vestuvinius tortus Edvardas dar privengia gaminti, sako, kad kol kas labiau domisi desertais. Bet prašymų iškepti vestuvinį tortą daugėja, todėl, kaip pats sako, „teks su vestuviniais, užsakomaisiais tortais labiau dirbti“.

Šeimoje – dar du broliai, tačiau vyresnysis pasirinko programavimą, o jaunėlis, kaip juokiasi Edvardas, kol kas džiaugiasi lepūno vaidmeniu.

Tortas su aukso dulkėmis

Baisogaloje esančioje kavinėje ketvirtadieniais dar vyksta protmūšiai, pernai komandų buvo net 32. Ir visi dalyviai iš jų miestelio, aplinkinių miestelių ir kaimų, tik viena komanda atvažiuoja iš Radviliškio.

„Tokia pramoga, nes Baisogaloje tokių pramogų nėra daug. Turime aktyvius organizatorius, kartu planuojame“, – pasakojo jaunasis konditeris.

Kasdien čia galima užsukti dienos pietų, atskiroje salėje rengiami uždari vakarai, pietūs.

Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Edvardo Šimkevičiaus desertas
Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr./Edvardo Šimkevičiaus desertas

Kai ant stalo atkeliauja Edvardo žadėtasis desertas, kyla mintis, kad tokio valgyti negalima – reikia grožėtis.

„Čia viskas valgoma, – nusijuokia Edvardas, kai kažkas abejodamas pirštu parodo į našlaites lėkštėje. – Tarp dviejų biskvitų yra šokolado ir karamelės įdaras su sausainių rutuliukais, jausite tokį traškumą, kelių rūšių kremas. Tortas papuoštas auksiniu spragsinčiu cukrumi, kai valgysite – paimkite kelis, suvilgykite liežuviu ir turėtumėte jausti spragsėjimą. Tada eina mėtos, šviežios braškės. Šonuose – grietinėlės vanilinis kremas, braškės, apelsinų sukatai, našlaitės, tartaletė, kurios apačioje likeryje brandinta vyšnia, užlieta iki pusės šokoladu, angliški dribsniai ir šokolado sfera. Tortas apipurkštas aukso dulkėmis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Ekspertai įvertino tarnautojų algų šuolį: kas rėkė, tas gavo, o kiti pamiršti

Aktualu

A.Paleckio šnipinėjimo byloje aiškėja daugiau pavardžių

24sek

Atėnų padangių herojus: netikėta Luko Skywalkerio Lekavičiaus transformacija

Verslas

Klaipėda skaičiuoja metų derlių: gerovę kuria milijoninės investicijos

Pasaulis kišenėje

10 gražiausių Lietuvos pažintinių takų žiemos savaitgaliams

Aktualu

Teismo verdiktą išgirdo dvigubą žmogžudystę Kaune įvykdę budeliai: salėje nesėdėjo kartu

Vardai

Michelle Obama sutriuškino „50 pilkų atspalvių“ priklausiusį rekordą: jos knygos reikia visiems

Aktualu

A.Monkevičius žada imtis mokyklų tinklo pertvarkos: ar kokybė įmanoma, jeigu mokytojų daugiau nei vaikų?

Gyvenimas

Marius Jundulas laidoje „Atvirai su vadovu“: „Vadovas negali prarasti ryšio su realybe“

24sek

Šaras prieš R.Pitino: 0:1. Po 24 metų laikas revanšui

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

Aktualu

Žuvelė užkibo: Nastia Rybka iš Tailando atskrido tiesiai į pareigūnų glėbį Maskvoje

Gyvenimas

15min studijoje – S.Dailidė, siūlantis ledinį iššūkį: 30 dienų maudytis eketėje

N-18 Aktualu

90-metę užpuolęs, išžaginti kėsinęsis ir pasmaugęs recidyvistas laisvės veikiausiai nebeįkvėps

Vardai

Vaidas Baumila – vėl vienišas: išsiskyrė su stiliste Monika Jasionyte

Aktualu

Dalia Grybauskaitė Sauliaus Skvernelio sprendimą komentuoja lakoniškai

Gazas

Į gatves išrieda atnaujintas BMW 7: nuo „plug-in“ hibrido iki V12

Maistas

Skaniau nebūna: nuostabus sūrio pyragas su figomis ir apelsinais

15min iš Berlyno Verslas

Lietuva šiemet pasauliui prisistato be kiaulienos gaminių

Aktualu

Kauno autobusų stoties aikštelėje užsidegė automobilis, buvo evakuota šimtai keleivių

Aktualu

Policija ir vaiko teisių sargai ieško dingusios visos šeimos – trys vaikai nelanko mokyklos

Vardai

Kultiniai „Sopranai“ grįžta: vietoj serialo – kino filmas apie mafijos šeimos priešistorę

Aktualu

KT atmetė A.Širinskienės inicijuotą kreipimąsi dėl teisės aktų ekspertinės išvados

Kultūra

Aktorius Daumantas Ciunis: „Neturėjau net minties, kad kada nors vaidinsiu Chlestakovą“

Verslas

Nuosavybės teisių atkūrimas kaime – iš esmės baigtas, sako NŽT vadovas

Naujienos

Gazas

Žiedinės sankryžos eksperimentas Klaipėdoje nepasiteisino

Sportas

Šveicarija: ar pagaliau sužibs subrendę talentai?

Vardai

„Colours of Bubbles“ lyderis J.Aleksovas pajūryje susituokė su R.Jūrėnaite: „Nenorėjome pompastikos“

24sek

Ch.Barkley pažadėjo trenkti kiekvienam, kuris pasakys, kad LeBronas toks pats geras kaip MJ

Aktualu

Kolegos papirkimu kaltinamam teisėjui siūloma skirti 25 tūkst. eurų baudą

Gazas

Technikos mėsmalė Vilkyčiuose eliminavo Saulių Žundą, Lietuvos garbę liko ginti Tomas Zavarskis

Maistas

Rojus smaguriams: grilyje kepta jautienos sprandinė ir šokoladinis pyragas su ledais

Verslas

Duomenų apsauga pagal „Mano Gilę“: radai čekį – žinosi pavardę, adresą, skolas, gali prikrėsti eibių

Aktualu

Anglijoje per motociklo avariją žuvo lietuvis: pareigūnai ieško įvykio liudininkų

Aktualu

A.Babčenkos žudiku turėjęs tapti O.Cimbaliukas: „Ne kasdien gali užvožti Putinui į snukį“

Vilniaus Gedimino prospektą apgulė Lietuvos bei sąjungininkų karinė technika

24sek

K.Maksvytis apie LKL mažąjį finalą ir ryšius su „Lietkabeliu“: „Draugystę trumpam teks pamiršti“

24sek

Pikto „Lietuvos ryto“ ir nedrausmingo „Žalgirio“ kaina

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 birželio 3 – 9 d.)

Aktualu

Prie Vilniaus Vingio parko girta motina išmetė ant grindinio savo kūdikį

Vardai

Kurioziška V.Bareikio istorija: kodėl kebabą valgęs jaunuolis atlikėjui padovanojo treningus

Aktualu

Maskvoje į opozicijos protesto akciją susirinko apie 1,7 tūkst. žmonių

Aktualu

Singapūre nusileido lėktuvas, atskraidinęs Kim Jong Uną

Aktualu

Ataskaita: narkotikų prieinamumas Europoje didėja, auga kokaino vartojimas

Aktualu

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas susitiko su Singapūro premjeru

Aktualu

P.Poderskis: Lazdynų baseino Vilniuje statybos vėluoja dėl techninių priežasčių

Sportas

Karjeros pasiekimas: baidarininkas A.Seja tapo Europos vicečempionu

Aktualu

Iš Gruzijos sąvartyne išmestų kiaušinių išsirito tūkstančiai viščiukų

Sportas

Kauno maratone – įnirtinga kova iki paskutinių metrų ir nauji rekordai  

Mokslas.IT

Skaitytojai Lietuvoje užfiksavo retą reiškinį – saulės halą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:15
01:52
01:07

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką